Lemondott a Pegasus kémszoftvert gyártó NSO Group megbízott vezérigazgatója

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Lemondott a Pegasus kémszoftvert gyártó NSO Group megbízott vezérigazgatója, miután az amerikai kereskedelmi minisztérium november elején feketelistára tette az izraeli kémprogramgyártó céget – írja a Reuters izraeli forrásokra hivatkozva.

Isaac Benbenistit, az NSO Group társelnökét október 31-én nevezték ki a vezetői posztra, de hivatalosan még nem töltötte be azt. A Háárec beszámolója szerint az NSO Group megerősítette Benbenisti távozási szándékát – szemlézte a hírt a telex.hu

Benbenisti azt követően hozta meg döntését, hogy az Egyesült Államok szankciókat vezetett be a cég ellen a Pegasus-botrány kirobbanása után. Benbenisti a botrányból eredő, folyamatban lévő gazdasági és jogi akadályokra hivatkozott a lemondásakor. Mindössze három hónapig dolgozott az NSO-nál, és két héttel ezelőtt jelentették be, hogy ő veszi át a társalapító, a céget hosszú időn át vezető Shalev Hulio helyét.

A titkosszolgálatok által használt Pegasus szoftvert kizárólag kormányok vásárolhatják meg. A program felhasználása kötött: a terrorveszély, illetve a szervezett bűnözés elhárítására lehet használni. Egy 17 szerkesztőségből álló nemzetközi újságírócsapat azonban kiderítette, hogy a szoftvert Magyarországon és több más országban ettől eltérő célra is felhasználták, például újságírókat, üzletembereket, ügyvédeket, illetve politikusokat figyeltek meg a segítségével az elmúlt években.

Teljes cikk

[popup][/popup]