Di Naye Kapelye a MÜPÁban

Írta: zene.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Régi idők jiddis, magyar, román és haszid dalait játssza a Di Naye Kapelye, a ruszin ünnepek muzsikájával pedig a Técsői Banda érkezik a Felső-Tisza vidékéről a Fesztivál Színházba október 1-jén.
 

 

A kelet-európai zsidó zenei hagyományokat eleveníti fel a Di Naye Kapelye. A régi idők jiddis dalait úgy mutatják be, ahogy azt idős zsidó és cigány muzsikusoktól hallották, tanulták. A zenekart a műfaj legjobbjai között tartják számon Európában.

A Di Naye Kapelye – vagyis „Az új zenekar” – 1994-ben alakult Budapesten, Bob Cohen vezetésével. Cohen 1956-ban, New York-ban született. Édesanyja magyar, édesapja moldvai származású, a ’80-as évek végén látogatott ismét Magyarországra, s a térség zsidó zenei repertoárját – dalait, táncait, hangszereit – kezdte kutatni. Erdélybe is szívesen járt gyűjteni. Egy táncházban ismerkedett meg Jávori Ferenccel, akivel közösen alapították meg a Budapest Klezmer Band-et, de Cohen nem érezte jól magát a zenekarban, ezért hamarosan elhagyta azt.

A új együttes repertoárja egyaránt tartalmaz magyar, román, moldvai jiddis dalokat és tradicionális haszid zenét, s koncertjeiken a tánc, az ünneplés, az emlékezés is megjelenik a dalokon keresztül.

A hagyományos máramarosi ruszin zenét játszó Técsői Banda a Tisza felső szakaszán fekvő hajdani koronaváros, Técső és környékének legismertebb csapata.

Familiáris zenekar, eredetileg a Csernyavec család tagjaiból állt, ma már hegedűsük és cimbalmosuk Taracközről való. Rendkívül változatos repertoárjukban szerepelnek környékbeli román, cigány, zsidó, orosz és magyar dallamok is. Először Kiss Ferenc készített velük felvételt a 70-es évek elején. Akkor még apjuk, a legendás Jura Csernyavec „Mányo” hegedült, akinek sziporkázó játékát egyedül egy 1982-es kazetta felvétel őrizte meg.

Játszanak temetéseken, lakodalmakon és a ruszin lakosság egyéb jeles ünnepein. Magyarországon egyre nagyobb az érdeklődés irántuk. Az elmúlt néhány évben végigmuzsikálták a legjelentősebb fesztiválokat és szinte minden alternatív „romkocsmát” a fővárosban, mindenhol óriási sikert aratva.

Játszottak már együtt David Yengibariannal, Bob Cohennel és közreműködtek a világhírű Di Naye Kapelye legutolsó lemezén is. 2006-ban megkapták a Magyar Művészetért Alapítvány Bartók Béla emlékdíját, a Bornépek dalai népzenei versenyen pedig első alkalommal a harmadik díjat, másodjára a Táncház Egyesület különdíját nyerték el. Eddig két lemezük jelent meg az Etnofon Népzenei Kiadónál.

 

[popup][/popup]