Al-Kaida-közeli csoport vállalta az Izrael elleni rakétatámadásokat

Írta: hvg.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az al-Kaida terrorszervezethez kötődő Abdallah Azzám Brigádjai nevű csoport vállalta az Izrael ellen Dél-Libanonból indított rakétatámadásokat – jelent meg hétfőn egy iszlamista honlapon.
 

 

A rakétatámadásokat a zsidó államnak a palesztinokkal és muszlimokkal szembeni “nyilvánvaló ellenségességére” válaszul követték el – állt a vasárnapi keltezésű közleményben, amelyről az iszlamista internetes oldalakat figyelő amerikai szervezet, a SITE tett jelentést.

Pénteken két rakétát lőttek ki Libanonból a zsidó államra, személyi sérülésről vagy anyagi kárról nem érkezett jelentés. Válaszul az izraeli hadsereg tüzérségi gránátokkal lőtt egy dél-libanoni gyümölcsöst, ahonnan a rakéták érkeztek. Libanoni biztonsági források szerint legalább tizenöt izraeli tüzérségi gránát csapódott be dél-libanoni területen, s legalább két rakétát is kilőtt az izraeli hadsereg.   

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök vasárnap azt mondta, hogy a libanoni kormányt tartja felelősnek, és leszögezte: országa nem fog habozni, ha ismét támadás éri. Idén február óta ez volt az első rakétatámadás, amely Izraelt Dél-Libanon felől érte. Az incidens miatt nőtt a feszültség a két országot elválasztó határ övezetében, ahol az elmúlt három évben sem volt nyugodt a helyzet, ugyanis Izrael és a Hezbollah libanoni síita szervezet 2006-ban 34 napos, véres háborút vívott egymással.

 

[popup][/popup]