Nógrádi György: Gyenge célpontokat támadnak a terroristák

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Az elmúlt két-három évben, de különösen az utóbbi 12 hónapban a nemzetközi terrorizmus jelentősen visszaszorult – állította Nógrádi György a JAM-ben.
 

 

A biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogy a nemzetközi terrorizmus a gyenge célpontok felé szorult vissza. Ott történnek támadások, – például a harmadik világban, vagy a pakisztáni-indiai konfliktus frontvonalán, Mumbaiban – ahol a védekezés nincs kellőképpen megszervezve.

Nógrádi szerint most elkezdődött egy új nyugati politika a terrorizmussal szemben. „A Bush-kormányzat téves célokkal indította el az iraki háborút. Nem sikerült a demokrácia exportja sem a muzulmán világba. Mára kiderült, hogy globális válaszra van szükség a terrorizmussal szemben.” – mondta Nógrádi, aki szerint időközben az is kiderült, hogy az al-Kaida és a hozzá hasonló szervezetek nem tudták megvalósítani nagyszabású céljaikat, például iszlámista berendezkedésű államok vagy egy kalifátus létrehozását.

Obama külpolitikája realisztikusabb megközelítést hozott, és véget vetett a nyugat-európai bizalmatlanságnak és a kairói beszéd után az iszlám világ jelentős része is felsorakozott az amerikai célok mögé.

Az iráni atomprogram leállítása az Egyesült Államoktól függ – szögezte le Nógrádi, aki szerint ugyanakkor a teheráni fenyegetés elsősorban Izrael számára jelent veszélyt.

 

[popup][/popup]