Tematikus szám a zsidónegyed történetéről

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Zsidó- és más negyedek – avagy Budapest egykor és ma címmel jelenteti meg tematikus szeptemberi számát a Szombat című kulturális folyóirat; az elsősorban a belső-erzsébetvárosi zsidónegyed múltját és jelenét bemutató lapszám ünnepélyes bemutatóját az európai zsidó kultúra napján, hétfő este tartották.

 


Szántó T. Gábor író, a lap főszerkesztője elmondása szerint mivel a zsidónegyed témája folyamatosan napirenden van, most több nézőpontból igyekeztek körüljárni. “Úgy gondoltuk, érdemes megnézni történetileg is, mi a zsidónegyed, mit jelenthet ez a fogalom, és azt is, milyen városszerkezeti és történeti összefüggések között értelmezhető Budapesten” – szólt a főszerkesztő a tematikus összeállításról.

Mint megjegyezte, a lapszámban a zsidónegyedből kitekintenek az egész fővárosra: a városrész kapcsán több tanulmány foglalkozik Budapest fejlődésével, történetével, de a Cséfalvay Zoltán közgazdásszal készült interjú például a lakóparkokat vizsgálja.

A tematikus számban Komoróczy Géza történész tanulmánya a zsidónegyed fogalmát járja körül, míg Gyáni Gábor szociológus arról ír, mennyiben és miért problémás a “zsidó Budapest” kifejezés használata – árulta el Szántó T. Gábor. Hozzátette: a múlt felidézése mellett a kiadványban hangsúlyos helyet kap a jelen is, megszólalnak többek között az Óvás! városvédő egyesület tagjai, Ladányi János városszociológus és Perczel Anna építész.

A Szombat zsidó kulturális folyóirat szeptemberi számának bemutatójára a folyóirat és a Magyar Zsidó Kulturális Egyesület kerekasztal-beszélgetést szervezett, amelyen Bojár Iván András művészettörténész, Cselovszki Zoltán építész és Ladányi János részvételével a városrehabilitáció kérdéseire és ellentmondásaira kerestek választ. A kerekasztal-beszélgetést a témához kapcsolódó irodalmi est követte.

 

[popup][/popup]