160 rakétát lőttek Izraelre Gázából, egyhetes harcra készül Izrael

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle, Külföld

Az Izraeli Védelmi Erők becslése szerint mintegy 160 rakétát lőttek ki a Gázai övezetből Izraelre a Hajnalhasadás-hadművelet kezdete óta. Mintegy 30 rakéta nem jutott át a határon, a Vaskupola rakétavédelmi rendszer elfogta a lakott területekre tartó lövedékek 95%-át azaz mintegy 60 rakétát. A légicsapásoknak mintegy tíz halottja és 80 sérültje van Gázában.

Khan Yunis a Gázai övezetben izraeli válaszcsapás után 2022. augusztus 5-én. (Fotó: Abed Rahim Khatib/Flash90 )

Az askeloni Barzilai kórházba a Hajnalhasadás-hadművelet óta 13 személyt szállítottak. 8 könnyű sérüléseket szenvedett, miközben az óvóhelyre sietve elestek. 5 pedig sokkot kapott – írja az ujkelet.live.

,,Egyhetes harcra készülünk a politikai szint irányítása alatt” – nyilatkozta szombat reggel az Izraeli Védelmi Erők szóvivője, Ran Kochav dandártábornok. ,,Ha lehetséges lerövidíteni – lerövidítjük. Ha szükséges: Nem Tajszir Dzsabari az utolsó célpont a Palesztin Iszlám Dzsihádban. A hadművelet folytatódik.”

A Kan közrádiónak nyilatkozva hozzátette, a hadsereg nem zárja ki a szárazföldi bevonulás lehetőségét Gázába.

A Gázai övezet második legnagyobb terrorszervezetének, a Palesztin Iszlám Dzsihádnak a szóvivője az iráni médiának azt mondta, a terrorszervezet ,,eltökélt, hogy folytassa a hadműveletet, és ártson a cionista entitásnak”.

Mindeközben Egyiptom közvetítésével megkezdődtek a harcok befejezésére irányuló tárgyalások.

A rakétatámadások és az arra adott megtorló csapások éjszaka és reggel is folytatódtak. Az izraeli hadsereg 40 Palesztin Iszlám Dzsihádhoz tartozó katonai posztot bombázott le.

Mindeközben az éjszaka folyamán az izraeli biztonsági erők letartóztattak 20 terrorizmussal gyanúsított palesztint Júdea és Szamáriában, 19 közülük a Palesztin Iszlám Dzsihád tagja.
Izrael hétfő éjszaka Dzseninben (Palesztin Hatóság területe) letartóztatta a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet szamáriai vezetőjét, Basszám Szaadit. A letartóztatás a feszültség fokozódásával és a harcok kirobbanásával fenyegetett. A hadsereg keddtől az orvlövész és páncéltörő rakétatámadásokra készülve lezárt több utat a gázai határ közelében, és több közösséget kvázi zárlat alá helyezett. A terrorszervezet válaszreakciója mellett a hadsereg a kezdeményezés lehetőségére is felkészült, és végül az utóbbi forgatókönyvet alkalmazta.

A rakétatámadások pénteken mintegy három órával az után indultak, hogy az izraeli hadsereg elindította a Hajnalhasadás-hadművelet a Gázai övezetben, több sorozat légicsapással célozva a Palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet posztjait.

Israel Defense Forces on Twitter: “Do YOU know what the Islamic Jihad terrorist organization in Gaza is?Watch to find out: pic.twitter.com/VGHucBVPa0 / Twitter”

Do YOU know what the Islamic Jihad terrorist organization in Gaza is?Watch to find out: pic.twitter.com/VGHucBVPa0

A hadművelet nyitányaként likvidálták a Palesztin Iszlám Dzsihád vezető parancsnokát, Tajszir al-Dzsabarit, aki Baha Abu al-Ata utódja volt, akit az izraeli hadsereg 2019 novemberében ölt meg.

,,Izraelben megértették, hogy mindenképpen ‘robbanás’ lesz, a kérdés csak az volt, hogy mikor és ki indítja el. A Hajnalhasadás-hadművelet viszonylag erősen indult, egy a Palesztin Iszlám Dzsihád egyik parancsnokának kiiktatásával és további támadásokkal. Célja, hogy a harcot csak a Palesztin Iszlám Dzsihád ellen folytassák, a Hamász bevonása nélkül” – jellemezte a helyzetet a Kan közszolgálati műsorszolgáltató szakértője.

A rakétatámadások közepette Jáir Lapid miniszterelnök és Beni Gantz védelmi miniszter péntek este sajtótájékoztatót tartott az Izraeli Védelmi Erők tel-avivi főhadiszállásán.

Lapid szerint a csata „tart, ameddig tart”, és „ez a kormány zéró tolerancia politikát folytat a Gázából Izrael területe felé irányuló bármilyen támadási kísérlettel szemben”.

„A mai művelet Gázában konkrét fenyegetések ellen irányult, amelyek megzavarták a napi rutint Dél-Izraelben. Izraelt nem érdekli egy szélesebb gázai konfliktus, de szükség esetén nem is zárkózik el előle.”

„Arra kérek mindenkit, hogy a következő napokban tartsa be az utasításokat. Bízom az izraeli közvéleményben, és biztos vagyok benne, hogy teljes mértékben támogatni fogják biztonsági szervezeteinket. Bármilyen sokáig tart is, elhárítjuk a polgárainkat fenyegető veszélyt.”

Kochavi vezérkari főnök korábban utasította az izraeli hadsereget, hogy lépjen vészhelyzeti módba, és nyissák meg a főparancsnokságot.

Gantz jóváhagyta 25000 tartalékos behívását.

Az izraeli rendőrség megemelte a riasztási szintet, megerősíti erőit a rakétákkal fenyegetett területeken, és 10 tartalék határrendőr századot készít fel vészhelyzeti bevetésre.

A hadsereg mozgósította a 36. hadosztályt, a legnagyobb páncélos erejét, valamint korábban Vaskupola ütegeket helyeztek ki Izrael déli részén, valamint Tel Aviv és Jeruzsálem régióiban.

A Ben Gurion repülőtér módosította a repülési útvonalakat, rakétatámadásoktól tartva.

Tel Avivban megnyitották a nyilvános óvóhelyeket.

A Gázai övezetben megkezdett izraeli hadművelet során a politikai spektrum szinte minden részéről, köztük Lapid miniszterelnök legfőbb ellenzéki riválisai is kifejezték támogatásukat.

[popup][/popup]