16 éves fiatalkorút gyanúsítanak a varsói zsinagóga elleni Molotov koktélos támadással

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szerda este Czeslaw Mroczek lengyel belügyminiszter-helyettes közölte: a rendőrség őrizetbe vett egy, a Novyk utcai zsinagóga elleni tegnapi Molotov-koktélos támadás elkövetésével gyanúsított személyt.  

A zsinagóga a támadás után

Későbbi rendőrségi közlemény szerint egy 16 éves lengyel állampolgárról van szó, akit a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) közreműködésével a varsói Bemovo negyedben fogtak el.

Az incidensről a varsói rendőrfőkapitányság  tájékoztatta a PAP lengyel hírügynökséget. A hatósági vizsgálat folyamatban van.

Andrzej Duda lengyel elnök az X-en azt írta: Lengyelországban nem lehet helye az antiszemitizmusnak és a gyűlöletnek.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az X-en Michael Schudrich lengyel főrabbira hivatkozva közölte: valaki Molotov-koktélt dobott az épületre, az incidensben senki sem sérült meg.

“Érdekes, ki próbálja megzavarni az európai uniós csatlakozásunk évfordulóját?” – utalt Sikorski a bejegyzésben arra, hogy Lengyelország is szerdán az uniós csatlakozás 20. évfordulóját ünnepli. Hozzátette: “netán ugyanazok voltak, akik Párizsban Dávid-csillagokat firkáltak?”.

A miniszter ezzel arra utalt, hogy tavaly októberben, az izraeli-palesztin konfliktus kirobbanása után egyes párizsi épületeken Dávid-csillagok jelentek meg, valamint “Palesztina győzni fog” feliratok is.

A szerdai incidenst a varsói izraeli és amerikai nagykövetség is elítélte a közösségi médiában. (MTI nyomán)

[popup][/popup]