Netanjahu rejtélyes látogatása a Moszadnál

Írta: Híradó.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A látogatás “kivételesen hosszú” volt, szinte egész napos, de annak céljáról nem lehet tudni.
 

 

Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő több órás látogatást tett hétfőn az izraeli hírszerzés, a Moszad Tel-Aviv melletti központjában – jelentette a katonai rádió.

A látogatás nem szerepelt a kormányfő hivatalos programjában, nem is jelentették be, viszont kiváltott olyan találgatást, hogy Netanjahu titkos külföldi útra készül.

Több órányi bizonytalanság után Meir Kalili tábornok, a miniszterelnök katonai attaséja elmondta, hogy Netanjahu az ő kíséretében – illetve Uzi Arad nemzetbiztonsági tanácsadó kíséretében – a Moszad központjában járt.

A látogatás “kivételesen hosszú” volt, szinte egész napos – jelentette a média, de annak céljáról nem lehetett megtudni semmit.

A Moszad és a Sin Bét belbiztonsági szolgálat is közvetlenül a miniszterelnök irányítása alá tartozik.
Benjamin Netanjahu

Netanjahu júniusban hosszabbította meg ismét egy évvel Meir Dagannak, a Moszad vezetőjének mandátumát, hogy továbbra is ő “kezelje” az iráni nukleáris dossziét. Dagan 2002-ben került a Moszad élére. Tavaly már meghosszabbították egy évre a megbízatását. Az újbóli meghosszabbítás kivételesnek számít az izraeli belpolitikai gyakorlatban

Dagan nem sokkal mandátuma újbóli kiterjesztése előtt a parlament védelmi és külügyi bizottságában azt állította, hogy Iránnak 2014-re bevethető atombombája lesz, ha nem állítják le nukleáris programját. Irán jelenti a legnagyobb fenyegetést Izraellel szemben, nemcsak azért, mert atomfegyver birtoklására törekszik, hanem azért is, mert támogatja Szíriát, valamint olyan, a zsidó állammal szemben ellenséges szervezeteket, mint a libanoni síita Hezbollah vagy a palesztin iszlamista Hamász – állította.

 

[popup][/popup]