A lakosság tizede holokauszttagadó

Írta: Népszava Online - Rovat: Hírek - lapszemle

Mintegy 12 százalékra tehető a holokauszttagadók aránya Magyarországon – derült ki a Holokauszt Emlékközpont és a Szonda Ipsos közös közvélemény-kutatásából. Az utóbbi másfél évtizedben szociológiai kutatások sora vizsgálta az antiszemita előítéletességet és a holokausztról alkotott véleményeket. 

12 százalékra tehető a holokauszttagadók aránya Magyarországon

 

 

A mostani felmérés célja az volt, hogy kiderítse: változott-e a közvélekedés az utolsó kutatások óta.

A holokauszttagadás támogatottságát három kijelentéssel mérték. A válaszadók 6 százaléka értett egyet azzal, hogy „a koncentrációs táborokban nem is voltak gázkamrák”. A megkérdezettek 12 százaléka vélte úgy, hogy „a zsidó áldozatok száma sokkal kevesebb volt, mint azt általában állítják”, és 11 százalékuk fogadta el azt az állítást, hogy „a szörnyűségek nagy részét a zsidók csak utólag találták ki”. Mivel a három kérdésből kettővel a megkérdezettek csaknem 12 százaléka értett egyet, a felmérés készítői szerint nagyjából ekkora lehet itthon a holokauszttagadók aránya.

Kovács András, a Magyar Tudományos Akadémia Etnikai és Kisebbségkutató Intézetének főmunkatársa elmondta, a holokauszttagadók aránya a felnőtt lakosság körében 2003 után kissé emelkedett, 2006 óta azonban nem változott. Annak oka, hogy a társadalom ennek éppen az ellenkezőjét érzi, az lehet, hogy az utóbbi években megnőtt azoknak a honlapoknak, internetes fórumoknak a száma, ahol kockázat nélkül lehet ilyen kijelentéseket tenni. Hozzátette: a parlamenti választások idején kimutathatóan nő az antiszemitizmus a magyar társadalomban. Kovács András érdekességként megemlítette, hogy az utolsó kutatások óta megnőtt a válaszadást megtagadók, illetve az állást foglalni nem tudók aránya.
 

[popup][/popup]