Vitára hívná a BBC a szélsőségesek vezérét

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Politikai vita robbant ki Nagy-Britanniában amiatt, hogy a BBC televízió – most első ízben – meg akarja hívni legnézettebb vitaműsorába a brit szélsőjobb legnagyobb pártjának vezetőjét, akivel a kormányzó Munkáspárt képviselői eddig nem kívántak együtt mutatkozni.

 

A BBC a tervek szerint a Question Time – A kérdések ideje – című politikai vitaműsorban szerepeltetné Nick Griffint, a Brit Nemzeti Párt (BNP) első emberét. E rendkívül népszerű és magas nézettségű, élőben sugárzott magazinműsorban politikusok és más közéleti személyiségek válaszolnak a stúdióban helyet foglaló közönség kérdéseire.

A BBC azzal indokolja Griffin tervezett meghívását, hogy miután a BNP mandátumokat szerzett a júniusi európai parlamenti választásokon, a párt demonstrálta, hogy “országos szintű választói támogatottsággal bír”. Ric Bailey, a brit közszolgálati tévé- és rádiótársaság politikai főtanácsadója közölte: a BBC számára kötelező a pártatlanság a választási bizottság által bejegyezett, törvényesen működő összes politikai erővel szemben.

A brit bal- és jobboldal fő pártjai által egyaránt fajgyűlölő politikával vádolt BNP a júniusi európai parlamenti választásokon – most először – bejutott az uniós törvényhozásba, ahová két képviselőt küldhetett; egyikük Nick Griffin.

A BNP ellen nemrégiben jogi eljárást kezdeményezett a brit Esélyegyenlőségi és Emberi Jogi Bizottság, arra hivatkozva, hogy a párt alapszabálya etnikai alapon korlátozza a tagfelvételt.

A párt EP-mandátumot nyert másik képviselője, a 61 éves Andrew Brons a brit sajtó beszámolói szerint fiatalkorában csatlakozott a brit Nemzetiszocialista Mozgalomhoz, amelynek tagjai a hatvanas években zsinagógák, zsidó tulajdonú ingatlanok ellen követtek el támadásokat.

Griffin többször megfordult Budapesten is, legutóbb a Jobbik tavaly október 23-ai gyűlésén. Három éve bíróság elé idézték faji erőszakra uszítás gyanújával, az eljáró leedsi koronabíróság esküdtszéke azonban felmentette a vádak alól a BNP vezetőjét.

Az ellenzéki Konzervatív Párt szóvivője a The Observernek – a legnagyobb baloldali vasárnapi brit lapnak – a BBC-műsor ügyében kijelentette: a toryk készek az árnyékkormány valamely magas rangú tagját delegálni abba a programba, amelyben Griffin is részt vesz, mivel “érvekkel és vitával” kívánnak szembeszállni az BNP-vel.

A lap szerint a kormányzó Munkáspárt több vezető tagja, akiket a BBC megkeresett – köztük Alan Johnson belügyminiszter -, már visszautasította, hogy együtt jelenjen meg Griffinnel a műsorban. Labour-források azonban a lapnak elismerték, hogy Griffin meghívása esetén a párt rákényszerülhet azon hivatalos álláspontjának felülvizsgálatára, hogy tagjai nem vitáznak közvetlenül a BNP-vel.
 

[popup][/popup]