Botrány: Kadhafi szerint Izrael okozza Afrika gondjait

Írta: atv.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Moamer Kadhafi hatalomra kerülésének 40. évfordulóját ünneplik Líbiában. A keményvonalas vezetőt, és pártját az 1969. szeptember 1-én lezajlott líbiai Zöld Forradalom juttatta hatalomra. A hat napos ünnepségsorozaton katonai zenekarok, tánccsoportok és énekesek is fellépnek, de lesznek hőlégballonok, és egy 1000 tevét felvonultató fesztivál is. A főváros, Tripoli utcáit teljes díszbe öltöztették, mindenütt a zöld nemzeti lobogó látható. 

A líbiai vezető az Afrikai Unió rendkívüli csúcsértekezletén vélekedett így

 

Az Egyesült Államok és Nagy Britannia azonban kifogásolja, hogy az ünnepségek egybe esnek a Skóciában életfogytiglani börtönbüntetését töltő Lockerbie-i merénylő, Megrahi hazaengedésével. Szerintük úgy tűnhet, mintha a líbiai származású terroristát hazájában hősként ünnepelnék.

A katonai puccsal létrehozott, iszlám alapokon nyugvó arab szocialista állam kezdettől fogva egyre inkább nyugatellenes politikát folytatott. Bár Kadhafi hivatalosan semmilyen címet vagy tisztséget nem visel – a legmagasabb ragja az ezredesi rang –, gyakorlatilag 40 éve ő irányítja az országot. A diktatúra általa megvalósított koncepciója azonban nem teljesen ismeretlen: Nasszer Egyiptomban szintén ezredesként vezetett hasonló rezsimet.

Az észak-afrikai országban 1959-ben fedeztek fel jelentős kőolaj-készletet. A világ egyik legszegényebb országából Líbia hirtelen rendkívül gazdag országgá vált. A nép azonban a bevételek igazságos elosztását követelte, így a szélsőséges eszmék gyorsan terjedtek. Kadhafi hatalomra kerülésekor az arab nacionalizmus és a szocializmus egy sajátos ötvözetét dolgozta ki, és tette általánossá az országban.

Líbia az arab egység érdekében is sokat tett, de annak megvalósulását Egyiptom és Izrael közeledése mindmáig meghiúsította. Líbia ellen nukleáris programja, és a nemzetközi terrorizmus állami támogatása miatt az ENSZ 1992-ben szankciókat vezetett be, amelyeket csak 2003-ban, a nukleáris program megszüntetésekor vontak vissza.

Tegnap egyébként Kadhafi botrányos kijelentéssel nyitotta meg az Afrikai Unió rendkívüli csúcsértekezletét Tripoliban. Líbia vezetője beszédében hangsúlyozta: a kontinens összes fegyveres konfliktusa mögött Izrael áll. Kadhafi arra szólította az afrikai országokat, hogy zárják be izraeli nagykövetségüket, mert a zsidó állam a földrész gondjainak az okozója. Az afrikai országok 10 éve gyűltek össze először, hogy megvitassák a kontinens problémáit. A két napos tanácskozás résztvevői a földrészen zajló háborúk befejezésének lehetőségeiről fejtik ki véleményüket.

 

[popup][/popup]