„Obama a CNN-ből értesülne, az Irán elleni izraeli támadásról”

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az iszlám köztársaság szeptember végéig kapott haladékot a nemzetközi szervezetektől az atomprogram leállítására. Amennyiben nem lesz rá hajlandó, Izrael akár az Egyesült Államok beleegyezése nélkül is támadást indíthat – írja a Los Angeles-i napilapban Micah Zenko, az amerikai Council on Foreign Relations intézet Preventív Műveletek Központjának kutatója.

A szakértő szerint Izrael nem kérne engedélyt a megelőző csapásra

 

Ha Irán szeptember végéig hajlandó döntést hozni az urándúsítás felfüggesztéséről, az ENSZ Biztonsági Tanácsa nem vezet be ellene újabb szankciókat. Egyelőre azonban nem sok jel mutat rá, hogy Teherán erre készülne. Mint arra a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség múlt heti elemzése rávilágított, a választások óta kirobbant tüntetések ellenére teljes fordulatszámon üzemelnek a dúsított urán előállításán dolgozó centrifugák. Szakértők szerint Teherán egyre közelebb kerül a nukleáris hatalommá váláshoz.

Márpedig ha Teherán nem hajlandó egy hónapon belül leállítani az atomprogramot, akkor nem csak a nemzetközi közösség szankcióival, hanem egy esetleges izraeli támadás következményeivel is számolnia kell  – figyelmeztet Zenko. A zsidó állam az elmúlt ötven évben többször indított megelőző csapást, és most sem fog késlekedni, ha úgy ítéli, hogy a tárgyalásos rendezésre már nincs lehetőség.

Zenko valószínűsíti azt is, hogy Izrael nem kérné az Egyesült Államok hozzájárulását az akcióhoz. „Barack Obama valószínűleg a CNN-ből, és nem a CIA-tól értesülne az Irán ellen indított kockázatos izraeli akcióról.”

Nem az első eset lenne

Ha a fentiek beigazolódnak, akkor Obama elnök aligha tehet majd mást, mint 1981-ben Ronald Reagan, aki az osiraki reaktor bombázása után nyilvánosan elítélte az izraeli akciót. Az Egyesült Államok és Izrael kapcsolata azonban ettől még nem romlik meg, és néhány kemény nyilatkozat ellenére a két ország közötti szoros diplomáciai, gazdasági és katonai együttműködés zavartalanul fog működni – véli Zenko.

Néhány nappal az akkori támadás után az Menachem Begin miniszterelnök kijelentette a CBS News-nak, hogy: „Ez a támadás precedens értékű lesz minden jövőbeli izraeli kormány számára. (…) Minden jövőbeli izraeli miniszterelnök cselekedni fog: hasonló körülmények között hasonló módon.”

Begin előirányzata hamar beteljesedett. 2007. szeptember 6.-án izraeli légicsapás pusztított el egy Észak-Korea által támogatott plutónium reaktornak vélt létesítményt a szíriai Al Kibarban. Egy amerikai kormány hivatalnok akkor megjegyezte: az izraeli támadás az Amerika által adott „zöld jelzés” nélkül zajlott le. „Nem kérték, így nem adtuk.”

„A felfegyverzett barbárokat meg kell állítani”

A napokban az Auschwitz-Birkenau-i haláltábor eredeti terveit és alaprajzát kapta ajándékba Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A terveket a Bild újság szerkesztője, Kai Dickman adta át Netanjahunak, aki az „igazság ajándékának” nevezte a gesztust. Aki ugyanis eddig tagadta a Holokausztot, most nem kell mást tennie, mint ránézni a tervekre.

„A felfegyverzett barbárokat időben meg kell állítani, hogy emberi életeket mentsünk meg, és megvédjük a civilizációnkat” – mondta Netanjahu, egyszerre utalva a szövetségesek megkésett beavatkozására, és az Iránnal kapcsolatos jelenlegi szituációra. A miniszterelnök szerint ugyanis ugyanolyan összefüggés van a terrorizmus és a zsarnokság között, mint a szabadság és a béke között. Az auschwitzi haláltábor terveit a jövőben az izraeli Yad Vashem Holokauszt Emlékközpontban őrzik majd.
 

[popup][/popup]