Zsidó telepek: zavarba ejtő fejlemények

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael és az Egyesült Államok egyre közelebb jut ahhoz a kompromisszumhoz, amely lehetővé tenné a béketárgyalások újrakezdését éppúgy, mint a zsidó telepesek “normális életét” a Nyugati-parton – nyilatkozta újságíróknak Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a Gordon Brown brit kormányfővel folytatott megbeszélések utáni sajtótájékoztatón augusztus 25-én Londonban.

 

 

 

Zavarba ejtő fejlemények

A Háárec izraeli napilap szerint a brit miniszterelnökkel tartott közös londoni sajtótájékoztatón Netanjahu azt is világosan kijelentette, hogy Izrael nem fogja korlátozni a zsidó építkezéseket Kelet-Jeruzsálemben. Mint ahogy azt az izraeli miniszterelnök elmondta, a telepesek családjainak óvodákra és otthonokra van szükségük, majd azt is hozzátette, hogy mindez nem feltétlenül jelenti mégtöbb földterület kisajátítását a Nyugati-parton (Ciszjordániában). “Jeruzsálem nem egy telep, és Izrael nem fogad el korlátozásokat az ottani szuverenitását illetően” – hangoztatta Netanjahu.

Netanjahu szerint a közel-keleti békefolyamatban bekövetkező fejlemények “zavarba hoznák a cinikusokat és meglepnék a világot”. Az izraeli miniszerelnök vázolta – ahogy ő nevezi – “a nyerő formulát” a közel-keleti békéhez. “Szükségünk van egy palesztin államra, amely elismeri Izrael létezését” – nyilatkozta Netanjahu újságíróknak az egyórás találkozó után. “Izrael elismerése a béke pillére” – tette hozzá.

Brown ismételten közölte kormányának álláspontját, mely szerint a zsidó telepek bővítésének folytatódása akadályozza a palesztin-izraeli konfliktus két állami megoldását, ugyanakkor hozzátette, hogy mintha történtek volna előrelépések az ügyben. A brit miniszterelnök szerint a telepek bővítésének befagyasztása kikövezné az arab államok normalizációs gesztusai előtt az utat Izrael felé.
Gordon Brown brit és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökök sajtótájékoztatója Londonban 2009.08.25. (Forrás: zimbio.com)

Netanjahu beszámolt arról, hogy Izrael megtette a megfelelő lépéseket a palesztin mozgalom helyzetének könnyítése érdekében a Nyugati-parton. Többek között megszüntetett útzárakat, valamint kimutatta a béke iránti óhaját azzal, hogy támogatja egy palesztin állam megalakítását. Az izraeli politikai vezető szerint most már a palesztinokra hárul “bátor vezetésük” demonstrálása. “Reméljük, hogy a következő hetekben és hónapokban előrrébb juthatunk” – mondta Netanjahu. “Amerikai, brit és más barátaink segítségével haladást érhetünk el, amely zavarba ejti majd a cinikusokat és meglepi a világot” – tette hozzá.

Netanjahu elárulta, hogy csalódott a Fatah tisztségviselőinek nyilatkozatában, amelyet a párt betlehemi kongresszusán fogadtak el, még a hónap elején. Az izraeli miniszterelnök szerint a Fatah-nak határozottan állást kellett volna foglalnia az Izraellel fennálló konfliktus befejezése mellett, valamint felhagyni a követelésekkel.

Szankciók várnak Iránra

Irán nukleáris tevékenysége kapcsán Brown közölte, hogy az ENSZ-nek fontolóra kellene vennie a Teheránnal szembeni szankciók szigorítását, ha a perzsa állam visszautasítja a párbeszédet. “Amennyiben nem történik azonnali előrelépés, úgy vélem a világnak szankciókat kell majd érvénybe léptetnie Iránnal szemben” – mondta Brown. Egy az Irán nukleáris fegyverkezésével kapcsolatos kilátásokat firtató kérdésre válaszolva Netanjahu csak annyit mondott: “Fogy az időnk, már késő, de nem túl késő.”

Iráni tisztségviselők a szankciókkal való fenyegetés ellenére is ismételten visszautasították a nukleáris program leállítását. A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) épp a héten készül kiadni jelentését Iránról, amely várhatóan komoly befolyással lesz a nemzetközi közösség válaszára.

Az Egyesült-Királyság és Irán között a perzsa államban tartott júniusi elnökválasztásokkal romlott meg a kapcsolat. Brown “elnyomással és brutalitással” vádolta meg Iránt, amiért zétzúztak több, a keményvonalas Mahmúd Ahmadinezsád elnök újraválasztása elleni tüntetést. Irán legfőbb vallási vezetője, Ali Hamenei Irán “legalattomosabb ellenségének” nevezte az Egyesült-Királyságot.

 

[popup][/popup]