Antiszemita kiadvány – az EP pénzén

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Miért finanszírozzák az európai adófizetők egy lengyel szélsőséges rögeszméit? Nyomoznak a szocialisták és az európai zsidók szervezete.

A zsidók erkölcstelenek, az elkülönülésen jár az eszük és különben is tragikus közösséget képeznek, mivel nem ismerik el megváltójuknak Jézus Krisztust – állítja az európai adófizetők pénzén készült, az Európai Parlament logójával ékesített kiadványban Maciej Giertych. A 32 oldalas, Civilizációk harca Európában címet viselő brosúra strasbourgi bemutatója nyomán kitört a botrány: az EP szocialista frakciója vizsgálatot követel, az Európai Zsidó Kongresszus pedig jogi lépéseket fontolgat.

– Megdöbbentett bennünket a könyv, amely az európai értékekkel ellentétes állításokat tartalmaz – nyilatkozta Martine Roure, a szocialisták szabadságjogokért felelős szóvivője. Serge Cwajgenbaum, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke pedig úgy vélte: “megdöbbentő, hogy az EP egy képviselője a második világháború előtti időszak fajelméleteire utal, amelyek üres előítéleteket és a legrondább zsidóellenes frázisokat visszhangozzák”

Az EP-képviselők február 26-ig választókerületi héten tartózkodnak, így egyhamar aligha lesz válasz rá, hogyan csurrant ilyesmire is pénz az európai sajtóban sokszor csak “húsosfazékként” (gravy train) jellemzett EP évi mintegy egymilliárd eurós (252 milliárd Ft) költségvetéséből.

Tény, hogy a 71 éves Maciej Giertych “írói munkásságán” nincs mit meglepődni. A következetesen nacionalista felmenőkkel és leszármazottakkal büszkélkedő EP-képviselő – akinek fia nemcsak a szélsőséges Lengyel Családok Ligája (LPR) elnökeként, de oktatási miniszterként, kormányfő-helyettesként is nevet szerzett – korábban is különös, sokszor megdöbbentő nézeteivel vívta ki a sajtó érdeklődését. Volt, hogy az Oxfordban is tanult biológusprofesszor – a fák és bokrok genetikájának szakértője – azt állította, a dinoszaurusz megélhette még az emberi faj felbukkanását (ezt szerinte a Loch Ness-i szörny is bizonyítja), máskor pedig egy amerikai ökölvívó fényképéről az jutott eszébe: köztünk élnek a máskülönben 29 ezer éve kihalt neandervölgyi ember leszármazottai.

Szőcs László Brüsszel

(Forrás: www.nol.hu)

[popup][/popup]