Későesti jazz a Széchenyi Fürdőben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Augusztus 27-től minden csütörtök este a jazzé lesz a főszerep a budapesti Széchenyi Fürdőben. A CoolJazz elnevezésű eseménysorozat keretében este 10-től, a hivatalos zárónapja után a hazai jazzélet színe-java szórakoztatja a fürdőzni és táncolni vágyó közönséget.

 

Első alkalommal, gugusztus 27-én a bársonyos hangú brit énekes, Sting legismertebb dalait hallhatja a közönség, új hangszereléssel négy kiváló énekes előadásában. A Cotton Club Singers jelenlegi felállásának tagjai – Czutor Ignác, Fehér Gábor, Mezőfi Gabriella és Bartus Patrícia – Végvári Eszterrel kiegészülve újszerű hangzásvilágban adják elő a világhírű énekes dalait és talán kicsit új szemmel engedik látni, mit is csinálhat egy Englishman New Yorkban.

Ez a koncert a csapat megújulásának kezdete. Döntésük, hogy teljesen új arculattal állnak a közönség elé kézenfekvő, hiszen a tagok közül egyedül Fehér Gábor az, aki több mint egy évtizede a csapat tagja, Czutor Ignác csatlakozása pedig teljesen átalakította a csapatról megszokott képet. Az új imázs kialakítása egyben zenei világuk megújítása is, ezért a jól meg szokott dalok mellett kicsit más vizekre is eveznek. Ennek jegyében hallhatják most a CoolJazzPool látogatói a csapat új programját, ami már néhány vidéki koncerten hatalmas sikert aratott.

Szeptember 3-án este a Budapest Ragtime Band a tőle megszokott hangulatban lép színpadra.

A magyar tradicionális jazz-élet egyik legpatinásabb együttese majd harminc éve, 1980-ban alakult magasan képezett művészekből. A zenekar célja a ragtime-muzsika hagyományainak ápolása, emellett pedig több tradicionális amerikai zenei műfaj bemutatása, életben tartása, vagy éppen újraértelmezése. A magyar palettán egyedülállóan szórakoztató színpadi megjelenésüket nem felejti el, aki már látta őket.

A ragtime a századforduló rendkívül népszerű műfaja volt. Scott Joplin és a többi nagyszerű komponista eredetileg zongorára írták rag-jeiket. Az együttes tagjai a ragtime-okat 8-10 tagú együttesre hangszerelték át. A programot közismert swing-melódiák, dixieland-slágerek és virtuóz hangszerszólók színesítik különleges hangszerelési megoldásokkal és nagyszerű zenei és színpadi gegekkel. Papa Fleigh keménykalapját ma már szinte mindenki ismeri. Most sem fogja otthon hagyni, ahogy Széki József sem a sztepp cipőket.

Szeptember 10-én a Sárik Péter trió koncertje következik.

A 2007-ben létrejött Sárik Péter Trió igazi minőségi zene, amelyben nincs szükség kompromisszumokra – élő példája annak, hogy az élvezetes koncerthez elég, ha a zenészek élvezik a játékot, feltéve persze, hogy olyan tökéletes zenei tudással és stílusérzékkel rendelkeznek, mint Sárik Péter és csapata. A trió tagjai a hazai jazz élvonalába tartozó zenészek. A sokoldalú zongorista-zeneszerző Sárik Péter, az együttes vezetője korábban a népszerű Jazzpression együttes tagjaként vált ismertté, ám szerzeményei nemzetközi szinten is ismertté tették, hiszen az Egyesült Államokban és Angliában is döntős volt dalversenyeken. A basszusgitáros Frey György és a dobos Berdisz Tamás a jazz világában szinte kötelezően szintén ír zenét, így a trió repertoárján mindhármuk szerzeményei helyet kapnak.

A trió dinamikus, változatos dallamvilágú zenéje a jazz-zenei paletta népszerű és a nagyközönség által is kedvelt szegmenséhez tartoznak, talán ezért is arattak nagy sikert a közelmúltban megjelent első lemezük, a Better Tomorrow lemezbemutató koncertsorozata. A Pesti Műsor kritikusa a jazz műfajában szokatlan módon dögösnek titulálta az új lemezt annak a reményének adva hangot, hogy ez a fajta jazz a szó eredeti értelmében vett popzene, azaz populáris zene lesz. A trió számai fülbemászó zenéjükkel történeteket mesélnek el, amit igazi örömmel nyújtanak át a közönségnek pozitív kisugárzásukkal is megalapozva a népszerűséget.

Szeptember 17-én Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi közös munkájából született Jazzy Chanson Duó-t hallhatja a közönség.

Két kiváló  művész találkozása mindig nagy élmény a publikum számára, Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi esetében már a közös munka ötlete is különleges. Szakcsi és Sziámi a Budapesti Operettszínház új musicaljén, a Szentivánéji álmon dolgoztak együtt, ekkor kötöttek barátságot. Duójuk – a Jazzy Chanson Duo – alapötlete, hogy amikor egy-egy dal eljut arra a pontra, amikor a zongoristának improvizatív módon a zenei témát kellene folytatnia, ő a történetre, a dal helyszínére, körülményeire reflektál.

A duó mindkét tagja valóban önmagát adja, a végeredmény pedig nem is lehet más, mint valami nagyon különleges. Szakcsi Lakatos Bélát a ma élő egyik legnagyszerűbben improvizáló jazz-zongoristaként ismerik szerte a világon, Müller Péter Sziámi költő-énekesként pedig a mindenki számára továbbgondolható alapötletet adja meg az improvizációhoz közismert song-okkal és az azokhoz hangulatilag tökéletesen illeszkedő saját verseivel. Repertoárjuk időutazás viharos századok fölött, a breton-normann ballada a középkorból, a cigány himnusz, a zsidó dal mind annyira a sajátjuk, mint a brit underground rock, a francia sanzon vagy épp Seres Rezső dalai.

Szeptember 24-én Bíró Eszterre és a FODO projektre kerül a sor.

Keleties hangzásvilág, zsidó zene a világ minden tájáról kilenc nyelven, egyedülálló köntösben, egy zseniális és nagyon bátor hangszerelő átdolgozásában és egy klasszis énekesnő előadásában. Bíró  Eszter különleges hangja, az ősi dallamok és az elektronikus zene ötvözete nem mindennapi élményt jelent a közönség számára.  Eszter régi álmát valósítja meg ezzel a projekttel, amely pályáján most először a múlt és a jelen zenéjének összekapcsolásával elsősorban a fiatal generációt szólítja meg. A zenén keresztül beszél a békés együttélésről, az érthetetlen viszályokról, a toleranciáról és a gyökereink kereséséről.

Zenésztársai, ahogy ez ebben a rendezvénysorozatban szinte kötelező, szintén klasszis zenészek, a dalok átírója, hangszerelője, FODO (ütőhangszerek, billentyűs hangszerek, melodika), a sokoldalú zenész-zeneszerző Nikola Parov (kaval, gadulka, klarinét, bolgár duda), a kiváló basszusgitáros, Papesch Péter, a fiatal és tehetséges gitáros Hámori Máté, valamint a közismert ütőhangszeres Mogyoró Kornél, többezres tömeget vonzottak Zaragozában, első külföldi koncertjükön. Most ezt a különleges világot hozzák el a medence partjára is.
 

[popup][/popup]