Rasszistának tartják az izraeli külügyminiszter diplomataképző programját

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ismét felháborodást váltott ki Izraelben egy javaslatával Avigdor Liberman külügyminiszter. A tárcavezető elképzelése alapján az ultraortodox vallásos zsidók és az izraeli arabok nem vehetnének részt a külügyminisztérium diplomataképzési programjában.
 

 

Avigdor Liberman külügyminiszter elképzelése szerint csak azok vehetnének részt a külügyminisztérium diplomataképzési programjában, akik teljesítették a kötelező katonai szolgálatot, vagy az azzal egyenértékű polgári szolgálatot. A javaslat lényegében távol tartaná a diplomáciai pályától az ultraortodox vallásos zsidókat és az izraeli arabokat, e két csoporthoz tartozókat ugyanis nem sorozzák be katonai szolgálatra Izraelben.

Liberman – az ultranacionalista Jiszráél Béténu párt vezére – azt mondta, kész módosíttatni a vonatkozó törvényeket annak érdekében, hogy elképzelése megvalósuljon. Az érvényben lévő szabályok szerint Izraelben minden állampolgár egyformán szabadon vállalhat közhivatalt.
hirdetés

A kneszet egy arab képviselője a Jediót Ahronót című napilapban “sötét, rasszista” döntésnek nevezte a külügyminiszter javaslatát. Jichák Hercog, a szocális ügyek minisztere, akit a baloldali Munkapárt delegált a kormányba, fölszólította Benjamin Netanjahu kormányfőt, hogy részesítse megrovásban a külügyminisztert, mert az “tűrhetetlen kijelentéseivel aláássa a kormány imázsát és sikeres működését”.

Hírmagyarázók rámutattak, Liberman elképzelése ellentétes a hátrányos megkülönböztetés tilalmát kimondó törvénnyel, és sérti a munkahely szabad megválasztásához fűződő jogot, emiatt sem a parlament, sem a legfelsőbb bíróság nem fogja engedni, hogy a javaslatból törvény legyen.

Liberman már a februári parlamenti választásokat megelőző kampányban is megkapta a rasszizmus vádját, miután kétségbe vonta, hogy a hétmilliós összlakosság bő hatodát kitevő izraeli arabok lojálisak a zsidó államhoz. A külügyminiszter ellen nemrégiben korrupció és pénzmosás gyanújával vádemelést javasolt az izraeli rendőrség.
 

[popup][/popup]