Új gárda: Jogvédők szerint a rendőröknek közbe kellett avatkozniuk

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A rendőrségnek intézkedési kötelezettsége volt a jogerősen feloszlatott Magyar Gárda Mozgalom, illetve az úgynevezett Új Magyar Gárda Mozgalom szentendrei avatásán szombaton – közölte a Helsinki Bizottság az MTI-vel.
 

 

“A rendőrségnek törvényi kötelezettsége állt fent az úgynevezett Új Magyar Gárda Mozgalom 2009. augusztus 22-i, szentendrei avatásának megakadályozására függetlenül attól, hogy arra nem közterületen került sor” – olvasható a jogvédő szervezet közleményében. A Fővárosi Ítélőtábla július 2-iki jogerős döntésével feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet és annak részeként a Magyar Gárda Mozgalmat is.

Nyilvánvalóan nem lehet komolyan venni azt az érvelést, hogy az “Új Magyar Gárda Mozgalom” nem azonos a feloszlatott mozgalommal. Ennek ellenkezőjét maguk a vezetők és résztvevők teszik teljesen egyértelművé többek között a névválasztással és azzal, hogy “új” mozgalmi tevékenységüket a “régi” gárdaegyenruhában folytatják – fogalmaznak a közleményben.

A Helsinki Bizottság szerint a büntető törvénykönyv és más jogszabályok egyértelművé teszik , hogy az Új Magyar Gárda Mozgalom vezetése és a mozgalomban való részvétel a hatályos magyar jogszabályok szerint bűncselekménynek, illetve szabálysértésnek minősül.

A jogszabályok pedig azt is kimondják, hogy a rendőr köteles intézkedni, ha a közrendet sértő vagy veszélyeztető tényt, körülményt vagy cselekményt észlel, illetve ilyet a tudomására hoznak, méghozzá nemcsak közterületen, hanem magánterületen is.

 

[popup][/popup]