Az Interpol körözi a kijelölt iráni védelmi minisztert

Írta: Hirado.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A gyanú szerint köze volt egy zsidó segélyegyesület ellen Argentínában elkövetett merénylethez, amelyben 85-en haltak meg.
 

 

 
A kijelölt új iráni védelmi minisztert, Ahmad Vahidit 2007 óta az Interpol keresteti, mert gyaníthatóan köze volt az AMIA zsidó segélyegyesület ellen 1994-ben Argentínában elkövetett merénylethez, amelynek 85 halálos áldozata volt – közölte pénteken Alberto Nisman argentin ügyész.

“Vahidi ellen nemcsak az argentin igazságszolgáltatás adott ki elfogatóparancsot, hanem egyike azoknak a személyeknek, akiknek a felkutatása maximális prioritás, amit az Interpol 2007 novemberében, Marokkóban tartott közgyűlésén a tagok többsége szavazatával támogatott” – nyilatkozott a sajtónak az argentin ügyész.

“Miniszteri kinevezése rendkívül súlyos fejlemény lenne, tekintve, hogy Ahmad Vahidi mint az al-Kudsz különleges csoport egykori főnöke, erősen belebonyolódott az AMIA székhelye ellen intézett támadásba” – tette hozzá.

Az Interpol már 2007 márciusában bejelentette, hogy nemzetközi elfogatóparancsot fog kiadni öt iráni – köztük Vahidi – és egy libanoni személy ellen, akiket az argentin igazságszolgáltatás azzal vádol, hogy szerepük volt az AMIA elleni merényletben.

[popup][/popup]