Négyszázan voltak a budapesti antifasiszta rendezvényen

Írta: Index.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Mintegy négyszázan gyűltek össze a budapesti antifasiszta rendezvényen a Városháza parkban; a demonstrációt többször bekiabálásokkal igyekeztek megzavarni, ám a program alapvetően békésen zajlott.

 

A téren több roma és nem roma civil szervezet sátrakat, illetve pultokat állított, köztük a Baloldali Zöldek, a Magyar Egyesült Baloldal, a MEASZ, a Civil Parlament, a Magyar Antifasiszta Liga, valamint a Baloldali Feminista Hálózat és a Háttér Társaság a Melegekért.

Több transzparenst feszítettek ki azzal a felirattal: “Lehet más a világ”, “No pasaran! A fasiszták nem törnek át!”, “Tőke és fasizmus jegyesek”. A békedemonstrációt azért rendezték, mert korábban több újfasiszta szervezet jelezte, hogy Hitler közeli munkatársa, a háborús bűnös Rudolf Hess halálának évfordulójára rendezvénnyel kívánnak megemlékezni Budapesten. A rendőrség ezeket a rendezvényeket betiltotta.

A szónokok emlékeztettek arra, hogy a romák elleni támadások ellen egységesen kell fellépnie a demokratáknak. Többen felidézték, hogy a cigányellenes támadásoknak már hat halálos áldozata van. A rendezvény fő szónoka Tamás Gáspár Miklós író beszédében a szélsőjobb erősödésével összefüggésben felvetette: mit vártunk egy olyan világban, amelyben az igazságtalanság, a hazugság, a korrupció és képmutatás uralkodik? Mint fogalmazott, az a társadalom, amely szó nélkül eltűri, hogy a segélyeket kapó emberek ellen diszkriminatív törvényt hozzon az Országgyűlés többsége, ne csodálkozzon azon, hogy a fasizmus terjed és újnak látszik, miközben az antifasiszták öregszenek.

A rendezvényen megjelent több szocialista és liberális politikus, így például Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke és Gulyás József SZDSZ-es képviselő. A rasszizmus és a fasizmus elleni rendezvényen koncerteket tartanak a tervek szerint este 10 óráig. A megmozdulást jelentős rendőri jelenléttel biztosítják. A rendezvényen több alkalommal is feltűnt néhány, fekete ruhába öltözött fiatal és több Kossuth téri tüntető, akik többször szóváltásba keveredtek az ugyancsak fekete ruhába öltözött, ám antifasiszta jelszavakat kiabáló fiatalokkal. A rendőrök minden esetben sorfallal választották el őket egymástól, így komolyabb rendbontás este hét óráig nem történt.
 

[popup][/popup]