Lövöldözés egy izraeli melegbárnál

Írta: Nol - Rovat: Hírek - lapszemle

Három ember életét vesztette, legkevesebb tizennégyen pedig megsebesültek szombat este Izraelben, miután egy fekete ruhás férfi tüzet nyitott fiatalok egy csoportjára Tel-Aviv központjában egy éjszakai bárnál, amely népszerű a melegek körében – közölte a helyi mentőszolgálat.
 

 

A sebesültek közül egy embernek – más forrás szerint többnek – az állapota súlyos.A lövöldözés után megemlékezést tartottak Tel Aviv belvárosában 2009 augusztus 2-án hajnalban

Az izraeli sajtóban megjelent beszámolók szerint egy fekete ruhás, álarcos férfi automata fegyverből tüzet nyitott fiatalok egy csoportjára a helyi melegközösség központjánál Tel-Aviv belvárosában. Egy fiú és egy lány a helyszínen életét vesztette, egy harmadik személy a kórházba szállítás után belehalt sérüléseibe. A tettes elmenekült.

Egyelőre nem tudjuk biztosan, mi volt az indítéka a bűncselekménynek, a központot előzőleg nem fenyegették meg – mondta Sahar Ajalon tel-avivi rendőrfőnök. A hatóságok ennek ellenére elővigyázatosságból elrendelték a melegszervezet helyiségével szomszédos melegbár bezárását, és fokozott óvatosságra intették a többi hasonló intézményt.

Jichák Aharonovics belbiztonsági miniszter azt mondta a katonai rádióban, hogy homofób támadásról van szó, és azt ígérte, a rendőrség mindent megtesz azért, hogy kézre kerítse a tettest.

Ha bebizonyosodna, hogy valóban a homoszexuálisok ellen irányult a merénylet, az azt jelentené, hogy ez volt a melegek elleni legsúlyosabb támadás, amelyet valaha elkövettek Izraelben. Négy éve a meleg büszkeség napján Jeruzsálemben egy ortodox zsidó késsel megsebesített a melegfelvonulás három részvevőjét.

Júniusban több ezren vettek részt a tel-avivi melegfelvonuláson. Az erős rendőri készültség mellett megtartott rendezvény ellen szélsőjobboldali tüntetők kis csoportja tiltakozott “Isten elítéli a kicsapongást” feliratú transzparensekkel. A felvonulás előtt két nappal Elijáhú Jisai belügyminiszter, a Sasz ultraortodox párt tagja és az izraeli főrabbi hivatala kérte, hogy a meleg büszkeség napját ne a városközpontban tartsák, és kiskorúak ne vehessenek részt rajta.

[popup][/popup]