Új utakon a zsidó családtörténet

Írta: Kultúra.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

Kétszázezernél több új, zsidó vonatkozású adattal bővült a világ legnagyobb családtörténeti adatbázisa, az Ancestry.com.
 

Az Ancestry.com az elmúlt húsz év során több mint 4 milliárd adatot digitalizált és tett elérhetővé az interneten keresztül. A honlap látogatói több mint tízmillió családfát rajzoltak meg, amelyek egymilliárd adatot tartalmaznak.

Az ancestry.com tavaly hozta létre az eddigi legnagyobb zsidó családtörténeti adatbázist, a Jewish Family History-t, amelyben fotók, bevándorlási adatok, a holokausztról és következményeiről szóló, első kézből való beszámolók, menekültek aktái szerepelnek, de gyakorlatilag bárki megpróbálhat rákeresni név, születési és halálozási hely és év, lakhely, valamint más személyes adatok alapján őseire, szeretteire. A történelmi részben évszázadokra visszamenőleg megismerhető egyes  városok zsidó lakosságának névsora, megtudható, hogy egyes zsidó nevek milyen variációban jelentek meg a különböző országokban, továbbá az is, hogy milyen törvények szabályozták országonként a zsidók jogállását. Létezik az adatbankban több mint egymillió – szerte a világ sírkertjeiben eltemetett zsidó nevének jegyzéke is.

Mint az Ancestry.com legújabb hírlevelében rámutat, a zsidó családtörténeti adatbázis mostani bővítése két nagy szervezettel – az American Jewish Historical Society-val (AJHS) és a Routes to Roots Foundation-nel (RTRF) – való együttműködés révén vált lehetővé. Az 1892-ben létrehozott AJHS 20 millió dokumentumot, valamint ötvenezer könyvet, festményt gyűjtött össze, amelyek a 16. századtól napjainkig mutatják be az amerikai zsidó közösség hozzájárulását az Egyesült Államok fejlődéséhez.

Az RTRF, amelyet 1994-ben hoztak létre, öt kelet-európai országban – Fehéroroszországban, Litvániában, Moldovában, Lengyelországban és Ukrajnában gyűjtötte össze a zsidó közösségre vonatkozó anyagokat, dokumentumokat. Szerepelnek benne tulajdoni, anyakönyvi és népszámlálási adatok, ahogy a holokausztra vonatkozó információ is.

Gary Gibb, az Ancestry.com alelnöke szerint e bővítés révén a szerteágazó adatgyűjtemény segít majd az embereknek jobban megismerni családjuk történetét.
 

[popup][/popup]