Az emlékezés Németország történelmi kötelessége

Írta: Múlt-kor - Rovat: Hírek - lapszemle

A holokauszt bűncselekményeire való emlékezést, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság melletti kiállást Németország alapvető kötelességének nevezte Angela Merkel német kancellár, aki a Hitler ellen 65 évvel ezelőtt elkövetett merénylet évfordulóján, hétfőn este mondott ünnepi beszédet Berlinben.
 

Forrás: Múlt-kor

 

 

Az évfordulót – 1944. július 20-án követték el a sikertelen merényletet – Németországban több éve összekapcsolták a Bundeswehr újoncainak avatásával, annak jelképeként, hogy ők azok, akiknek a Hitler elleni merénylet végrehajtóinak példáját követve bátorságukkal példát kell mutatniuk és esküt kell tenniük Németország szabadságának védelmére.

A merénylet fő szervezőjére, illetve irányítójára, gróf Claus Schenk von Stauffenberg ezredesre és a több összeesküvő katonatársára való évfordulós megemlékezést – szintén egyfajta jelképként – immár második évben tartották a Merkel szavai szerint a nemzetet egyesítő német parlament, a Reichstag épülete előtt. Jelképes és a német társadalom összefogását számító gesztus volt az is, hogy a tavalyi ünnepi beszédet az egykori szociáldemokrata kancellár, Helmut Schmidt, a mostanit pedig a konzervatív Angela Merkel tartotta.

A kancellár méltatta a Hitlerrel szembeszálló katonatisztek bátorságát, Stauffenberg ezredest és a többieket példaképként állította nem csupán a Bundeswehr-újoncok, hanem az egész társadalom elé. Az emberi méltóság, a szabadság, a demokrácia és a jogállamiság melletti kiállást a kancellár minden német állampolgár alapvető kötelességének nevezte.

Stauffenberg 1944. július 20-án Hitler rastenburgi főhadiszállásán helyezte el a robbanószerkezetet, de a náci vezér csodával határos módon – csak kisebb karcolásokat szenvedve – túlélte a merényletet. A Hitler-ellenes német katonatiszti összeesküvés ezzel megbukott: szinte azonnal leleplezték az összeesküvőket, a résztvevőket elfogták, az ezredest három társával együtt a Wehrmacht főparancsnokság udvarán még aznap este kivégezték. 1945 tavaszáig még további 170 személyt végeztek ki a merénylettel kapcsolatban.
 

[popup][/popup]