Egy zsidó kislány kálváriája

Írta: Napló - Rovat: Hírek - lapszemle

Budapest – A Holokauszt borzalmai, egy kislány igaz története. Szenvedés, küzdelem, a gettóban töltött hétköznapok reménye – erről szól Mirjam Pressler műve.
 

Forrás: Napló

 

 

A Malka Mai című történetünk főhőse egy zsidó orvosnő, Hanna May, aki Lengyelországban egyedül neveli lányait. A deportálások következtében, 1943-ban az asszony Magyarországra akar menekülni gyermekeivel, azonban útközben a kisebbik lány, Malka megbetegszik, és képtelen tovább gyalogolni. Hanna úgy dönt, otthagyja a kicsit egy parasztcsaládnál. Megbeszéli velük, hogy mihelyt meggyógyul, utána viszik a kislányt. De az események nem az anya tervei szerint alakulnak.

Malka elszakadva a családtól, a gettóba kerül, ahol hét évesen, egyedül kell szembenéznie a zord körülményekkel és félelmeivel. Egyszeriben felnőtté válik, senkire sem számíthat, és senkiben nem bízhat. Elvadul környezetétől, csak az ösztönei hajtják. Folytonosan bujkálnia kell a németek elől. S mivel képtelen megszokni az anyja hiányát, ezért elhatározza: úgy gondol rá, akár egy idegenre… Történelmileg hiteles és messzemenően humánus regényt tár elénk Mirjam Pressler egy hétéves kislány megrendítő történetéről, aki az életbemaradásért harcolt minden erejével.

[popup][/popup]