Ombudsman: nem kaphat szabad kezet a kerület a zsidónegyedben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Belső-Erzsébetváros településrendezésekor a VII. kerületi önkormányzatnak figyelembe kell vennie az állam nemzetközi kötelezettségvállalásait, ezért nem kaphat szabad kezet a területet érintő változások elfogadása és a hatósági eljárások során – állapította meg a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa.

Forrás: MTI

 

 

Fülöp Sándor a településrendezési eljárás megismétlésére és a terület integritásának megőrzéséhez szükséges mértékű változtatási tilalom elrendelésére szólította fel a kerületet –olvasható az ombudsmani hivatal által kiadott közleményben.

A jövő nemzedékek országgyűlési biztosa a fővárosi közgyűlésnek a világörökségi helyszínekre és azok védőzónájára vonatkozó szabályok egyértelművé tételét javasolta, valamint kezdeményezte, hogy a kormány még az őszi ülésszak idején terjesszen önálló világörökség-védelmi jogszabályt vagy a kulturális örökségvédelmi törvényhez fűzendő módosítást a parlament elé.

Fülöp Sándor – aki a régi pesti zsidónegyedként számon tartott terület örökségvédelmével kapcsolatos helyi rendelkezéseket vizsgálta – arra az álláspontra helyezkedett, hogy a kerület településrendezési rendelete nem biztosítja a műemléki jelentőségű terület és a világörökségi védőzóna védelmét, mert az a megőrzésnél és fenntartásnál enyhébb szabályokat tartalmaz.

Az Óvás! egyesület beadványa nyomán, hivatalból indított vizsgálat során az országgyűlési biztos megállapította: a terület világörökségi védőzónába tartozik, márpedig az UNESCO világörökségi védelemre vonatkozó általános irányelvei szerint „nemzeti és helyi szinten biztosítani kell az adott kulturális örökség fennmaradását és védelmét a fejlesztésekkel és változásokkal szemben”.

Rendeletével a kulturális miniszter egységes műemléki védelem alá helyezte Budapest világörökségi helyszíneit és a védőzónákat is, köztük egységes egészként az Andrássy utat és történelmi környezetét is – írták a közleményben, hozzátéve, hogy a végül elfogadott kerületi rendeletből azért maradtak ki az ezzel kapcsolatos megszorító intézkedések, mert az önkormányzat „nem akart versenyhátrányba kerülni a többi kerülettel szemben a befektetések terén”.

Az ombudsman azt javasolta a kerület jegyzőjének, hogy gondoskodjon a Belső-Erzsébetváros világörökségi területen az UNESCO Világörökségi Bizottsága által tett ajánlások végrehajtásáról, különös tekintettel a már kiadott bontási és építési engedélyek felülvizsgálatára és – amennyiben az a Magyarországra irányadó nemzetközi világörökség-védelmi szabályok és a hazai kulturális örökségvédelmi jogszabályok végrehajtásához szükséges – a lejárt engedélyek visszavonására.

[popup][/popup]