A republikánusok problémái a zsidókkal

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem igazán követhető az a politika, amit a republikánusok a nem angolajkú, illetve más etnikumú amerikaiak felé képviselnek – állapítja meg a jeruzsálemi lapnak írt ellenzésében Douglas Bloomfield. – Az nyilvánvaló, hogy most nagyon is rá van utalva az Arizonában élő latinokra, hogy tényleg biztosítani tuja szenátori újraválasztását. El is hangzottak ígéretek, de lehet, hogy velük is úgy jár majd, mint a zsidókkal, akiknek szimpátiája Bush Izraelt támogató politikájával szemben markáns volt, mégis Obamára szavaztak.

Forrás: Globusz.net / The Jerusalem Post

 

 

Amíg a nemzet etnikailag és vallásilag egyre színesebb lesz, annál egyszínűbbé válik a republikánus párt. Ami kívülről belőle látható, az mind fehér, vidéki, keresztény, konzervatív, mérges és hímsoviniszta. Még az olyan, egyértelmű személyiségek is, mint Dick Cheney, Newt Gingrich vagy Sarah Palin erőtlennek, tévesztett irányúnak, sőt kormányozhatatlannak látják a pártot. Persze, egy ellenzéki pártnak az a dolga, hogy ellenezzen dolgokat. De az is dolga lenne, hogy javaslatokat tegyen, ám erre a mai republikánusok képtelenek.

Az okokat mindenki látja. Georges W. Bush azzal költözött be a Fehér Házba, hogy megígérte: nagymértékben leépíti az államot, és megduplázza a párt erejét. Ma viszont annak tanúi az amerikaiak, hogy a bushi örökség nyomán az állami bürokrácia megduplázódott, a párt támogatói viszont látványosan szétszéledtek.

És feltűnő a kisebbségek menekülése a párttól. Jelenleg a Kongresszusnak egyetlen zsidó képviselője van, miközben 13 demokrata. A Szenátusban 30 demokrata szenátor működik, republikánus viszont egy sem. Példátlan mélypont.

A szerző megkérdezett felelős republikánusokat, hogyan képzelik a jövőt, amire ők azt válaszolták: Obama látványos és részrehajló közel-keleti engedményei az araboknak a zsidókat minden bizonnyal visszakergetik a párthoz. Erre azonban a szerző nem venne mérget.

Egy biztos, állítja meg: valamennyi zsidónak, Amerikában, Izraelben és bárhol a világon elemi érdeke, hogy minél több hittársuk legyen mind a Kongresszusban, mind pedig a Szenátusban, de mindaddig, amíg az evangélista és konzervatív befolyás dominál a republikánusoknál, addig a zsidók döntő többsége a demokratákra fog szavazni.

[popup][/popup]