Kitiltják a gárdaegyenruhát az EP-ből

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Jobbik gárdaegyenruhás bevonulása nyomán a szociáldemokrata EP-frakció arra kérte a testület elnökségét, szerezzen érvényt a házszabálynak, amelynek értelmében katonai és félkatonai szervezet uniformisában nem lehet az ülésterembe lépni.

Forrás: MTI

 

 

Azt kéri az Európai Parlament szociáldemokrata frakciója az EP elnökségétől, hogy érvényesítsék a parlament házszabályának azon rendelkezését, amely megtiltja katonai, félkatonai egyenruhák viselését az ülésteremben – jelentette be Martin Schulz frakcióvezető a képviselőcsoport strasbourgi ülésén.

Az MSZP-nek az MTI-hez eljuttatott közleményéből kiderül: annak kapcsán, hogy az Európai Parlament alakuló plenáris ülésén a  Jobbik képviselői uniformist viseltek, a frakcióvezető külön kiemelte a szélsőjobb előretörésének veszélyét Magyarországon és más tagállamokban.

Schulz elmondta, hogy német állampolgárként különösen érzékeny minden olyan viseletre, amely a náci vészkorszakot idézi fel. Ennél is veszélyesebbnek tekinti azonban azt az ideológiát, amelyet ez az egyenruha takar. Fontosnak tartja, hogy valamennyi demokratikus politikai erő mind az Európai Parlamentben, mind az európai közéletben közösen lépjen fel és fogjon össze a szélsőséges politikai magatartással szemben.

A képviselőcsoport a közlemény szerint egyhangúlag elítélte a Jobbik képviselőjének európai parlamenti akcióját: az ilyen katonai  egyenruha viselése szerintük félelmet kelt, ami a XXI. századi  Európában, bármely demokratikus intézményében elfogadhatatlan.

– Az uniformis viselete egy jogerős bírósági ítélettel betiltott szélsőséges szervezet egyértelmű és elfogadhatatlan provokációja – értékelte Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője a közlemény szerint. – Az elmúlt öt évben a kormánypárti és ellenzéki képviselők is egyaránt a szakmai munkájukkal igyekezték megalapozni Magyarország elismertségét. A Jobbik akciói hazánk jó hírnevét rombolják. Az Európában elszigetelt szélsőséges párt sajnos nem csak saját magát, hanem egész Magyarországot járatja le – tette hozzá.
 

[popup][/popup]