Ultraortodox zavargások Izraelben

Írta: MR1-Kossuth Rádió - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael fővárosában zavargások törtek ki azután, hogy az izraeli rendőrség letartóztatott egy tébolyult anyát, akit azzal gyanúsítanak, hogy éheztette a saját gyerekét.
 

Forrás: MR1-Kossuth Rádió (Krónika)

 

 

Ismét utcára vonultak, kukákat borogattak és gyújtanak fel a jeruzsálemi ultraortodoxok. A haszidok zavargását ezúttal egy különös történet okozza. Egy öthónapos állapotos ultraortodox asszony rendőrségi fogvatartása ellen tiltakoznak. A mélyen vallásos hölgyet azért tartóztatta le az izraeli rendőrség, mert bebizonyosodott, hogy majdnem halálra éheztette három és fél éves kisfiát.

A nő az orvosok szerint egy ritka pszichiátriai betegségben szenved: a ráirányuló figyelem és sajnálat érdekében évek óta megbetegíti gyermekét azért, hogy a folyamatos orvosi kezelések miatt mindenki sajnálja és rengeteget foglalkozzanak fele. A kisfiú mindössze hét kilót nyom, és az orvosok már két éve próbálják megfejteni, miért fogy, miért nem eszik. A Hadasza kórházban mesterségesen táplálták, nem találtak semmiféle okot kóros soványságára és gyöngeségére. Végül gyanút fogtak, hogy saját anyja kínozza, és a kórteremben lévő rejtett kamera leleplezte a nőt, aki állandóan kikapcsolta a gyereket tápláló szondát. Ezek után a rendőrség letartóztatta.

Azóta a kisgyerek néhány nap alatt már testsúlyának 20 százalékával gyarapodott, és nem kell mesterségesen táplálni sem. Az ultraortodoxok viszont nem fogadják el az anya bűnösségét. Szerintük a rendőrök a kórházzal összejátszva a parkolók szombati megnyitása elleni hadjáratukat bosszulják meg. A nő azonnali szabadon engedését követelik, éjjelente lakónegyedeikben a kukákat felgyújtva, zajos tüntetésekkel.

[popup][/popup]