Elhanyagolt értékeket tesznek rendbe

Írta: RTL Híradó - Rovat: Hírek - lapszemle

Rendőr, vállalkozó, bankár és alkalmi munkás is van abban a csapatban, akik kezükbe vették a versegi zsidó temetőt. A civilek saját zsebből vettek szerszámokat és irtani kezdték a gazt.
 

Forrás: RTL Híradó

 

 

Önként vállalják a munkát

A társaság tagjai úgy döntenek egyesületet alapítanak, és segítenek megóvni az elhanyagolt értékeket azokon a településeken, ahol erre nincs pénz. Akik hívják őket, hozzájuk mennek. Azt remélik ezzel országos kezdeményezést indítanak, és mások is csatlakoznak hozzájuk.

Nincs még rutinjuk a csáklyázásban. Van olyan, aki még életében nem fogott kapát, mégis szívesen jött dolgozni, és újabb sírkő is előkerül a föld alól.

„Ha aktívak vagyunk, és nem csak beszélünk róla, akkor ilyen szép dolgokat lehet elérni” – mondta Homoga István.

A társaság saját erejéből vette kézbe a temetőt, összedobták, kinek milye van. Csak egy csiszolópapír kellett és az egyik sírkövön rögtön megjelent a történelem.

A pest megyei település 10 éve próbálja rendbe tenni a két elhagyott temetőjét. Pénz hiányában ezt elnapolták. Véletlenül találták a baráti társaságot, akik tenni akartak, valami hasznosat. Annyira megkedvelték a közös munkát, a társaságot és a szabad levegőt, hogy közhasznú egyesületet alapítottak.

„Olyan falvakat keresünk, akik önmagukban is sokat tettek, vagy próbáltak tenni, hogy rendbe legyenek. Nyílván az anyagi és szervezési kapacitásaik végesek. Itt jövünk mi a képbe és az ember az ismeretségi körét megmozdítva, akik szívesen jönnek és dolgoznak szabadidejükben” – mondta Pető Tünde, az Együtt a Közösségeinkért Egyesület elnöke.

A civilek azt szeretnék, hogy mások is csatlakozzanak hozzájuk, akik szeretik a szépet, és ki szeretnének szakadni a napi rutinból. Vállalnának mindent, ami értéket teremt, és aminek marad gondozója. Minél hamarabb be akarják fejezni a versegi tennivalókat, hogy még idén 2-3 településre el tudjanak menni.

[popup][/popup]