A 100 éves Tel-Avív a Gödörben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

A százéves Tel-Avivot mutatja be csütörtöktől a Pixrael szabadtéri fotókiállítás Budapesten, az Erzsébet téri Gödör sétányon.
 

Forrás: MTI

 

 

Az érdeklődők egy hónapon keresztül ötven olyan fotót tekinthetnek meg, amelyek a nyüzsgő izraeli nagyváros hangulatait adják vissza.

A Pixrael kiállítást most rendezik meg másodszor, a téma ezúttal “a sosem alvó, kontrasztokkal teli” százéves város, Tel-Aviv. A szervezők tavasszal tették közzé felhívásukat, amelynek értelmében profi és amatőr fotósok öt kategóriában – régi-új város, cool jews, kontrasztok, Tel-Aviv “fíling”, mindennapok – küldhették el felvételeiket.

Tel-Avivot sokan hasonlítják pezsgő élete okán New Yorkhoz vagy Amszterdamhoz – hangsúlyozta a megnyitón Szász Eszter a szervező Kidma Egyesület nevében.

Rogán Antal, Belváros-Lipótváros polgármestere, akinek egy rövid látogatáson szerzett személyes élményei is vannak Tel-Avivról, úgy vélte, hogy a világ zsidósága számára a város szimbólum, egy nép akaratának és megújulásának jelképe.

Bár Tel-Aviv a Közel-Keleten fekszik, benyomásai szerint mégis egy európai metropolisz hangulatát sugározza – mint azt a képek is jól mutatják.

Budapest is attól lett erős az 1870-es években, hogy sokszínű és befogadó város volt, multikulturalitását az itt élő német, szerb, örmény és zsidó polgárságnak köszönhette. “Vannak rossz emlékeink, de a nyitottság feledtetheti ezeket. Így a fotók üzenete különösen fontos a mai világban” – jegyezte meg.

A polgármester szerint Magyarország mindenkié, aki itt akar élni és hajlandó gazdagodni sokféle kultúra által. Reméli, hogy a Budapest testvérvárosát bemutató kiállítás híre eljut a világ más pontjaira és kedvező képet rajzol a magyar fővárosról, az országról is.

Dorit Nachum-Zats, Izrael Állam budapesti konzulja kiemelte: öröm látni, hogy fiatal szervezők és ifjú, üde szemléletű fotósok mutatják be Tel-Aviv megannyi hangulatát mindegyik kategóriában. Reméli, hogy a képek sokakban fölkeltik az érdeklődést Tel-Aviv, Izrael iránt.

Az augusztus 10-ig ingyenesen megtekinthető szabadtéri kiállítás célja, hogy bemutassa, mi lett száz év – ez alatt a történelmileg rövid idő – alatt a Jaffa melletti homokdűnékből.

A tárlat a Gödör sétány után a “továbbvándorol” a Sziget fesztiválra, ahol augusztus 12. és 17. között lehet megtekinteni a fotókat az Octopus Összművészeti Helyszínen.
 

[popup][/popup]