Életfogytiglani ítélet rasszista gyilkosságért Franciaországban

Írta: MR1-Kossuth Rádió - Rovat: Hírek - lapszemle

Franciaországban életfogytiglanra ítélték annak az antiszemita bandának a vezetőjét, amelyik brutálisan megkínzott és meggyilkolt egy 23 éves zsidó fiatalembert. A banda nyíltan vállalta antiszemita meggyőződését.

Forrás: MR1-Kossuth Rádió

 

 

Az utóbbi évek legnagyobb felháborodást kiváltó bűnügye zárult le Franciaországban. Youssouf Fofanát, a Barbárok bandájának nevezett bűnszövetkezet fejét életfogytiglani börtönre ítélték emberrablás és gyilkosság miatt. Három éve egy zsidó fiatalembert rabolt el a banda. Először félmillió eurós váltságdíjat követeltek a családtól, de aztán erről letettek, és a halálra kínzott 23 éves férfit egy vasúti vágány mellett sorsára hagyták. Ilan Halimit a járókelők találták meg, de a mentők már nem tudtak segíteni rajta.

A bandáról köztudott volt, hogy összetartó ereje az antiszemitizmus. A vezért a 28 éves elefántcsontparti származású Youssouf Fofanát nem sokkal a gyilkosság után elfogták. A vizsgálat és a per során végig provokatívan viselkedett, a konkrét kérdésekre antiszemita jelszavakkal válaszolt. Fofana végül beismerte, hogy Ilan Halimi haláláért ő a felelős, és erre nagyon büszke volt. Az utolsó szó jogán csak egy arab közmondást idézett: jobb egy napig élni oroszlánként, mint száz napig birkaként.

Franciaország zömmel bevándorlók lakta külvárosaiban rohamosan terjed a radikális, sőt, erőszakos antiszemitizmus. Szakértők szerint ez a közel-keleti konfliktus franciaországi hatása. Az európai parlamenti választásokon indult egy magát anti-cionistának nevező csoport, de alig kapott szavazatot, vagyis az antiszemita erőszak mögött nincs tömegbázis, viszont a militáns kisebbség önmagában is veszélyes.

[popup][/popup]