Olmert beleegyezett az ásatások török felügyeletébe

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ehud Olmert izraeli miniszterelnök elfogadta, hogy török szakemberek utazzanak Jeruzsálembe a Templom-hegy lábánál zajló ásatási és építési munkák ellenőrzésére – jelentette be Recep Tayyip Erdogan török kormányfő az izraeli miniszterelnökkel folytatott csütörtöki ankarai tárgyalásai után.

Közös sajtóértekezletükön Erdogan elmondta: izraeli tárgyalópartnere fotókat mutatott neki, hogy elmagyarázza a szóban forgó munkák mibenlétét, de a képek nem győzték őt meg száz százalékig.

“Olmert úr belement, hogy a közeli jövőben török szakemberküldöttséget fogadjanak” – mondta.

Az izraeli miniszterelnök az újságírók előtt megerősítette döntését, hangsúlyozva, hogy országának “nincs mit takargatnia”. “E munkákat a szolgáltatások javítása érdekében végzik” – biztosította hallgatóságát.

Az izraeli hatóságok egy új gyalogosfeljárót készülnek építeni Templomhegy Mórok kapujánál, s az építkezés előkészületeként leletmentő ásatásokat kezdtek. Az építésre vonatkozó engedélykérelmet kedden visszavonták, ez azonban nem csökkentette a haragot a muzulmán közösségben, amely attól tart, hogy a munkálatok meggyengíthetik a helyszín felett közelben álló al-Aksza mecset alapjait.

A muszlim vallású, de szekuláris berendezkedésű Törökország egyike azon kevés országnak a térségben, amely Izraellel és a palesztinokkal is jó kapcsolatokat ápol, csakúgy mint az Izrael ellenségének számító Szíriával és Iránnal. Ankara ezúttal is jelezte, hogy kész tevékenyebb diplomáciai szerepet vállalni a térségben.

“Törökország mint modern muszlim állam szerepet játszhat a kapcsolatok kiépítésében Izrael és a vele még kapcsolatban nem álló muzulmán országok között” – mondta Olmert.

Szavai szerint a török fővárosban megismételte Szíriához intézett békeajánlatát, azzal a feltétellel, ha Damaszkusz felhagy terrorista szervezetek támogatásával. Török vendéglátója pedig jelezte: Ankara kész közvetítő szerepet játszani az izraeli-szíriai tárgyalások felújításában.

Közös sajtóértekezletükön Olmert bejelentette azt is, teljesíteni készül II. Abdalláh jordániai királynak azt a kérését, hogy hazájában tölthesse le börtönbüntetésének hátralévő részét négy jordániai állampolgár, akiket Jehuda Lifsic izraeli katona 1990. novemberi meggyilkolása miatt ítéltek el Izraelben.

A felek áttekintették a palesztin Hamász és Fatah mozgalmak egységkormányának esélyeit is, aminek kapcsán Erdogan kifejtette, hogy a Közel-Kelet békéjének helyreállításához “mindenekelőtt egy erős kormánynak kell” létrejönnie.

(Forrás: MTI, Echo Tv)

[popup][/popup]