Izrael: egy koalícióban a baloldal és a radikális jobboldal

Írta: ujkelet.live - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli média szerint a Kék-Fehér vezetője, Beni Gantz és a Munkapárt elnöke, Amir Peretz koalíciós megállapodást kötött egymással.

Amir Peretz (Munkapárt) és Beni Gantz (Kék-Fehér) aláírják a megállapodást 2020. április 24. Fotó: Twitter

A megállapodás részekent Peretz megkapja a gazdasági és ipari miniszteri pozíciót, míg párttársa, Itzik Smuli jóléti miniszter lesz.

Peretz ezen kívül helyet kap a biztonsági kabinetben, Smuli pedig a törvényhozói miniszteri bizottság tagja lesz.

A Munkapárt harmadik Kneszetbe bejutott tagja, Merav Michaeli megtagadta a koalícióhoz való csatlakozást.

„Együtt segítünk a koronavírus és annak következményei elleni küzdelemben, és őrizzük az izraeli jogállamiságot és a demokráciát,” nyilatkozta Gantz a megállapodásról.

A Munkapárt bizottsága vasárnap hagyja jóvá szavazással a megállapodást.

Peretz – a Kék-Fehérhez hasonlóan – a szeptemberi és a márciusi választási kampány során ígéretet tett, hogy nem fog csatlakozni Netanjahu kormányához, a miniszterelnök ellen benyújtott három vádemelésre hivatkozva.

Peretz augusztus végén 47 év után megvált ikonikus bajuszától, mondván, az izraeliek így már olvashatnak a szájáról és láthatják, hogy az ígérete, miszerint nem ül Netanjahu kormányába, komoly.

Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök és Gantz hétfő este megállapodást írt alá egy nemzeti, vészhelyzeti egységkormány létrehozásáról. Az alakulóban lévő koalíció így a Likud és a Kék-Fehér mellett a két ultraortodox pártból, Sasz és Jahadut Hatora, valamint valószínűleg a nemzeti-vallásos Jamina pártokból fog állni.

Mielőtt az új kormány hivatalosan megalakul, számos törvénymódosítást kell megszavazni a Kneszetben, amik többek között biztosítják a Netanjahu és Gantz közötti rotációt a miniszterelnöki posztra vonatkozóan, illetve lehetővé teszik, hogy a három vádemeléssel sújtott Netanjahu 18 hónapig miniszterelnök majd 18 hónapig miniszterelnök-helyettes lehessen.

A Legfelsőbb Bíróságra több petíció is érkezett a Netanjahu-Gantz megállapodás valamint annak kapcsán, hogy vádemelés alatt álló képviselő, jelen esetben Netanjahu, alakíthat-e kormányt.

 

[popup][/popup]