Gyökerestől vágná ki Hitler fáját a polgármester asszony

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy lengyelországi polgármester kivágatna egy tölgyfát, amelyet a megszállás alatt ültettek Hitler születésnapjának tiszteletére a második világháború alatt.
 

Forrás: ATV

 

 

A jasloi hatóságok képviselői fedezték fel a fa eredetét, amikor azon vitáztak, hogy kivágják-e, vagy inkább kerüljék meg egy útépítés miatt.

„Olyan információhoz jutottunk, amely szerint ez a fa nem egy „átlagos” fa. Azért ültették ide, hogy Adolf Hitler születésnapjára emlékeztessen”, mondta Jaslo polgármestere, Maria Kurowska. A polgármester asszony feladata most eldönteni, hogy kivágassák-e a világháború szörnyűségeire emlékeztető jelképet, vagy ne.

A náci Németország 1939. szeptember 1-jén vonult be Lengyelországba és több mint öt évig tartott a megszállás. Hat millió lengyel halt meg, köztük az ország majdnem teljes zsidó lakossága, három millió ember. Ennek ellenére nem mindenki van meggyőződve róla a közel negyvenezer lakosú városban, hogy a fának el kell tűnnie.

„1942 volt, amikor a németek hoztak egy tölgycserjét és elültették a városközpontban, tiszteletadással, katonai zenekarral egy ünnepség keretében”, mondja Kazimierz Polak, aki jelen volt a 67 évvel ezelőtti ültetés során. „Az apám azt mondta, hogy Hitler születésnapja volt, amikor ez megtörtént és a cserje Braunau am Innből (Ausztriából) származik, ahol Hitler született.” „Ez egy történelmi kuriózum. Miben lenne bűnös a tölgy? Nem a fa hibája, hogy ide ültették azért, hogy Lengyelország legnagyobb bűnözőjének és ellenségének tiszteletére szolgáljon” – érvelt a férfi.
 

[popup][/popup]