Gárdisták békésen, csendesen…

Írta: Népszabadság - Rovat: Hírek - lapszemle

“Mocskos zsidók!” – harsant fel többször is a kórus az Erzsébet téri gárdatüntetésen. Azon a rendezvényen, amelyről mindenfelé azt hallani, hogy a résztvevők békésen és csendesen demonstráltak.
 

Forrás: Népszabadság

 

 

A Gödör Klubból kellemes dzseszz szól, a bejáratnál egy ifjú pár táncra perdül. Oda se hederítenek a környéket megszálló árpádsávosokra. Megszokott látvány Budapestről: felhevült demonstrálók, rengeteg rendőr, levegőben köröző helikopter.

A szélsőjobb összes attribútuma feltűnik: Nagy-Magyarországtól a turulig. Egy kackiás bajszú, idősebb férfi nem elégszik meg a magára aggatott piros-fehér-zöld jelképekkel, hozott egy zászlót is. Kiszemel magának egy rendőrnőt a sorfalból, és ízléstelen megjegyzésekkel traktálja. Aztán Horthy Miklóst emlegeti párás tekintettel, mert bizony akkoriban nőt nem vettek fel csendőrnek.

Diktatúra van, meg kell hagyni. Az egyik középkorú hölgyet például a rendőrök nem engedik be a lezárt területre vécézni. A tüntető asszonyság háborog. Miféle demokrácia az, ahol még pisilni sem szabad?

A pocakosabbja tisztes távolból kommentálja az eseményeket. “Vesztesek vagytok!” – üvölti a rendőrök felé egy “több fülem, mint fogam” típusú férfi. “Most már tényleg tik menjetek haza!” – kontráz egy Kárpátia-pólós legény, aki hirtelen felcsap ultrabalosnak: “A zsarnok kapitalizmust véditek?!” Az egyik bőrfejű sörhasát fehér atlétatrikó próbálja betakarni. A küzdelem reménytelen. Idővel ezt a test gazdája is belátja, és félmeztelenre vetkőzik. Majd náci karlendítéssel dicsőíti a magyarságot.

A rendőrségi hangszóró folyamatosan a tér elhagyására kéri a tömeget, de a felhívásnak nincs látható eredménye. A feloszlatott Magyar Gárda több száz tagja – dacolva a rendőrség előzetes figyelmeztetésével – egyenruhát ölt, aztán egymásba fogózkodva leülnek a fűbe. A rendőrök némi dulakodás árán egyenként cipelik be őket a rabomobilba. Vona Gábort, a Jobbik és a Magyar Gárda Egyesület elnökét is bilincsbe verik. Üvegek röpködnek, a rendőrök könnygázzal igyekeznek megtisztítani a terepet. Elég sok gárdistának sikerül kitörnie a gyűrűből. Fuldokolva köhögnek, egyikük térdére támasztva a kezét, sugárban hány. A tüntetők Budaházy Györgyöt és a Magyar Gárdát éltetik, a rendőröket gyalázzák. Időről időre megszólal a kórus: “Mocskos zsidók!”

Az esti órákra a tüntetőket kiszorítják az Erzsébet térről. A Jobbik közleményt ad ki, amelyben tűrhetetlennek nevezi a “rendőrség brutális fellépését az állampolgári jogaikat békésén gyakorló emberekkel szemben”. A Hír Tv késő esti tudósítása szerint a demonstráció békés és csendes volt.
 

[popup][/popup]