Megemlékezést tartottak a zsidó mártírok emlékére Budapesten

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Megemlékezést tartottak a II. világháború magyar zsidó mártírjainak budapesti, Wesselényi utcai emlékművénél az Emanuel Alapítvány rendezésében.
 

Forrás: MTI

 

 

A holokauszt magyarországi áldozatának emlékére rendezett ünnepségen Deutsch László főrabbi felidézte a magyarországi zsidóság sorsát az első zsidótörvénytől a holokausztig. Beszédében hangsúlyozta, hogy “emlékeznünk kell, mert ha nem ezt tennénk, azokat segítenénk, akik tagadják a holokausztot”. Végül annak a reménynek adott hangot, hogy “békességben és nyugalomban élhessünk, hogy ne kelljen félni az ordas eszméktől”.

“Már rombol a gyűlölködők hada” – mondta Zoltai Gusztáv, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) ügyvezető igazgatója, az alapítvány titkára a Dohány utcai zsinagóga mögötti emlékparkban. Arról beszélt, hogy “sokak felelőtlen magatartása” nem teheti felhőtlenné a megemlékezést. “Pontosan tudjuk, hogy a szürke tömegek szívét hogyan mételyezik meg”- mondta, hozzátéve: “amit a hangyák szétrágtak, már nem hozhatja helyre semmi”, ezért “időben kell intézkedést tenni, mert a végén nem marad semmi”.

A II. világháború végén magyar zsidókat mentőkről szólva elmondta, hogy soha nem felejtjük el azokat, akiknek az életben maradásunkat köszönhetjük. Külön kiemelte Sztehlo Gábor evangélikus lelkészt, aki zsidók százait mentette meg, és az idén lenne százéves.

A beszédek elhangzása után hat gyertyát gyújtottak meg a holokauszt 600 ezer magyarországi áldozata emlékére, a mártírokra és a zsidómentőkre emlékeztető ezüstfánál.

A megemlékezésen részt vett a kormány részéről Gulyás Kálmán, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium társadalmi kapcsolatokért felelős szakállamtitkára, a Fidesz részéről Rónaszékiné Keresztes Mónika, az erzsébetvárosi választókerületi elnöke.

Az 1990-ben létrejött Emanuel Alapítvány – amelynek célja a zsidó kultúra, oktatás segítése – minden évben július első vasárnapján megemlékezést tart a holokauszt áldozataira emlékezve.

[popup][/popup]