Zsidók és muszlimok együtt tiltakoznak a tolerancia jeruzsálemi múzeuma ellen

Írta: Hg - Rovat: Hírek - lapszemle

Üdvös egységben protestálnak ortodox zsidók és hithű muzulmánok Jeruzsálemben a Frank Gehry amerikai építész tervezte múzeum ellen, amelyet a Wiesenthal-alapítvány emelne egy korábbi muszlim temető helyén. 

Forrás: Hg

 

 

Az építkezést korábban bíróságon támadták meg, de az helyben hagyta az alapítvány érvelését, miszerint az utóbbi évtizedekben autóparkolóként használt egykori temető már nem tekinthető szent helynek. Egy ultraortodox rabbi támogatásával most mégis tovább folyik a közdelem a múzeum ellen.

Akár egy abszurd vígjáték jelenete is lehetne, de nem: épp az ellen az épület ellen harcol vállvetve ortodox zsidó és muzulmán, amelyben a nemzetek és vallások közti egyetértést propagáló intézmény nyílna. A múzeum alapkövét 2004-ben helyezték el Arnold Schwarzenegger kormányzó jelenlétében, lévén a tervező építész, a bilbaói Guggenheim-múzeumról ismert Gehry kaliforniai. A civilek két évvel később indítottak pert az építkezés ellen, amelyben tavaly év végére született döntés. A bíróság arra hivatkozva, hogy az arab kisebbség nem tiltakozott, amikor a hatvanas években parkoló készült az 1948 óta nem használt temető egy része felett, jóváhagyta az építkezés folytatását, de elrendelte az előkerülő emberi maradványokat újratemetését is.

A tiltakozók most új lendületet vettek, miután David Schmidl rabbi, az ultraortodox Atra Kadisa mozgalom feje, amely a zsidó sírok és temetők deszakralizálása ellen küzd, áldását adta a kezdeményezésre. Ha az iszlám-zsidó kezdeményezésnek megfelelően sikerül a helyszínt rituálisan tisztátalannak nyilváníttatni, akkor az ortodox zsidók nem látogathatják az intézményt. Az akár a Wiesenthal-alapítvány zsarolásaként is felfogható ötlet Meir Margalit, a baloldali Meretz párt jeruzsálemi képviselője és Gershon Baskin, az Izraeli-Palesztin Kutatási és Oktatási Központ társelnöke fejéből pattant ki.

A két politikusnak sikerült szóra bírnia Mahmud Abbász palesztin elnököt is a kényelmetlen ügyben, aki irodavezetője útján azt üzente: ahogy ők tiszteletben tartják a bibliai pátriárka, József sírját a palesztin területen fekvő Nablus városában, úgy Izraeltől is elvárható lenne, hogy ne zavarja meg a hajdani temető halottainak békéjét. A kezdeményezők most egy közös iszlám-zsidó nyilatkozat tető alá hozásán dolgoznak a múzeum ellen.

[popup][/popup]