Elkezdődött a Zsidó negyed kapuja program

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nyár végén új információs pavilon, a Jewinform várja a látogatókat Budapest második leglátogatottabb kulturális és turisztikai célpontjánál, a Dohány utcai zsinagógánál, ősztől pedig panoráma lift működik a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltárban; a fejlesztések a Zsidó negyed kapuja elnevezésű projekt keretében valósulnak meg.
 

Forrás: MTI

 

 

A projekt teljes költségvetése meghaladja az 58 millió forintot

 

Az Új Magyarország Fejlesztési terv keretében a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) konzorciuma 40 millió forintos támogatást nyert a Közép-Magyarországi Regionális Operatív Program pályázatán. A projekt teljes költségvetése meghaladja az 58 millió forintot – mondta el a beruházásról tartott csütörtöki sajtótájékoztatón Zoltai Gusztáv, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója.

Elmondta: a Zsidó negyed kapuja elnevezésű fejlesztési program az első olyan pályázatuk, amely eljut a megvalósításig. A támogatási szerződést még március elején írták alá, a munkálatok jelentős része a Zsidó Nyári Fesztivál kezdetére, augusztus 26-ra befejeződik.

A múzeum épületére kívülről panoráma liftet szerelnek, amely a felső emeletek megközelítését teszi akadálymentessé. Az épület fizikai akadálymentesítésén túl infokommunikációs eszközök segítik például a hallássérülteket indukciós hurokkal. Braille-írással tájékoztató táblákat helyeznek ki. Az Emánuel-emlékfát felújítják, és ugyancsak megközelíthetővé teszik a mozgássérültek számára.

A múzeumban audio-guide rendszert építenek ki a közönség tájékoztatására, a nagyszabású korszerűsítés során teljesen megújul a Holokauszt-terem és fokozatosan átrendezik a többi részt is. A műtárgy-állományt digitalizálják, emellett új, állandó kiállítást rendeznek be a 150 éves zsinagógában is.

Mivel a múzeum alkalmassá válik rendezvények, például könyvbemutatók, előadások tartására is, Vadas Vera, a BZSH által működtetett Zsidó Információs és Kulturális Központ (ZSIKK) vezetője beszámolt több tervéről is. Ezek szerint konferenciát szerveznek az európai zsidónegyedekről (Prága, Krakkó, Budapest) és budapesti székhellyel életre hívják a Zsidó Kulturális Fesztiválok Nemzetközi Szövetségét.

Az általa igazgatott Zsidó Nyári Fesztiválon az alapítás, 1998 óta a látogatók száma a tízszeresére emelkedett, a produkciók száma csaknem húszszorosára nőtt. Egyre jobban eléri céljait, amelyek egyike a zsidó szó használatának a kultúra jelzőjeként való “újrahangolása”.

Vadas Vera hozzátette: a Dohány utcai Európa legnagyobb és legszebb zsinagógája. A Zsidó Múzeum pedig Herzl Tivadar szülőháza, erről a világban még kevesen tudnak.

A Jewinform néven a múzeum árkádjai alatt új információs pontot állítanak föl, amely a tér felé nyitott, tehát nem csak a múzeum közönsége számára használható. A közelmúltban írtak alá a Budapesti Turisztikai Hivatallal egy megállapodást, így a nonprofit információs iroda a zsidó tematikájú információk mellett nemzeti információs szolgáltatást is nyújt.

A szomszédos Wesselényi utcai épületben az eddig raktárként használt helyiségekben az évi több mint 200 ezer látogatónak megfelelő kapacitású mellékhelyiségeket alakítanak ki.

Hamarosan látogatható a Jewinform honlapja, amelynek demóváltozatát mutatták be a sajtótájékoztatón. Ezen eleinte magyarul és angolul jelenik meg a tájékoztatás.

Steiner Pál, a fővárosi MSZP frakció vezetője a fejlesztési programról szólva hozzáfűzte, hogy a felújítás amellett, hogy alkalmas az emlékek felidézésére, új lehetőséget ad a magyarok és magyarok közötti “akadálymentesítésre”.

[popup][/popup]