Interneten kel életre a lengyel zsidók öröksége

Írta: Múlt-kor - Rovat: Hírek - lapszemle

A holokauszt közel ezerévnyi lengyelországi zsidó örökséget és hagyományt pusztított el: ennek megőrzését vállalta magára a két év múlva megnyíló, Lengyel Zsidó Történeti Múzeum virtuális mása. Az oldalon az egyre fogyatkozó közösség náci megszállás előtti emlékeit gyűjtenék össze.

Forrás: Múlt-kor

 

 

Lerakták kedden Varsóban a lengyelországi zsidók történetének szentelt, régóta tervezett múzeum alapkövét. A holokauszt előtt Varsó volt a zsidó politikai és kulturális élet egyik központja – emlékeztetett Jerzy Halbersztadt, a múzeum leendő igazgatója az alapkőletétel alkalmából rendezett ünnepségen. A múzeumot a lengyel főváros központjában, a II. világháború alatt kialakított egykori zsidó gettó területén, Rainer Mahlamaeki és Ilmari Lahdelma finn építészek tervei alapján építik fel. Az alapkőletétel téglái a volt varsói gettóban működő zsidó tanács egykori székhelyének épületéből származnak. Halbersztadt hangsúlyozta, hogy ezek a kövek a hagyomány állandóságát jelképezik.

A tervek szerint 2011-ben megnyíló múzeum 12 ezer négyzetméternyi alapterületének egyharmadán állandó kiállítást rendeznek be, a maradék terület pedig különböző kulturális és ismeretterjesztő programoknak ad majd otthont. Az intézmény 102 millió euróból jön létre, amelyet alapvetően a lengyel kormány és Varsó városa biztosít adományozók támogatását igénybe véve.

A virtuális stetl, azaz zsidó városka névre hallgató honlapot a leendő múzeum munkatársai mutatták be a sajtónak. A lengyelül és angolul egyaránt használható oldal a legújabb webkettes technológiák felhasználásával teszi lehetővé a felhasználóknak, hogy akár a világ bármely pontjáról elérjék a „városkát”, és saját emlékeiket is megörökítsék, vagy éppen másoké között böngésszenek. A varsói bemutatón Albert Stankowski, a honlap alkotója szerint a virtuális stetl akár a háború előtti lengyel zsidóság történetének legfőbb forrásává is válhat majd. Ez ugyanis egy mára teljesen eltűnt világot idéz; az oldal igyekszik felnőni a feladathoz, és jelenleg a 2000 egykori lengyel városkából és faluból 800 került fel az adatbázisba.

A tervek szerint a honlap lehetővé teszi, hogy a lengyel zsidó és izraeli diákok jobban megismerhessék egymást, és ezáltal könnyebb lehet az egykori temetők rendbetételének koordinálása is. A feladat persze nem lesz egyszerű, hiszen a második világháborúban a lengyelországi zsidó archívumok zöme elpusztult – talán ezért is segíthet ezen információk kipótlásában a sírköveken fellelt és interneten megfejtésre közzétett feliratok.

A második világháború előtt Európa legnagyobb zsidó közössége, közel 3,5 millió ember élt Lengyelországban, ám a náci megszállás és a hadiesemények során hatmillió lengyel halt meg, akik fele zsidó volt. A különböző források szerint ma nagyjából 3500-15 ezer zsidó élhet a döntően katolikus országban. A szakértők szerint azonban ez a szám sokkal több is lehetne, csakhogy sokan vannak, akik nem hajlandóak szembenézni saját felmenőikkel és zsidó örökségükkel, és felmenőikkel.
 

[popup][/popup]