A holokauszt áldozatainak csontjaival kereskedtek Romániában

Írta: Globusz.net - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy neves zsidó nemzetközi szervezet vizsgálatot indított azt követően, hogy kiderült: a holokauszt áldozatainak egyik romániai temetőjéből csontok tűntek el, melyeket aztán az egyik egyetem orvosi szakán használtak a diákok szemléltetőeszközként. 

Forrás: Globusz.net / Ha’aretz

 

 

Az esetre a kelet-romániai Iaşi városában került sor, kiváltva nem csak az említett zsidó szervezet, de a helyi hatóságok vizsgálódását is.

A Iaşi-i egyetem orvosi szakán nagyon sok izraeli állampolgárságú diák is tanul, nekik tűnt fel a csontokkal való kereskedés; egy-egy csontvázért vagy csak koponyáért a jelek szerint a diákok mintegy 40 dollárt is megadtak.

Iaşi a második világháború idején a romániai pogromok egyik központja volt. A mostani esetben szerepet játszó kegyeleti helyen több száz olyan áldozat földi maradványa nyugszik, akiket a román hatóságok bevagoníroztak, a szerelvényt egy közeli település, Podul Iloaiei állomásának vakvágányára irányították, majd megvárták, míg az áldozatokkal az éhség és a kiszáradás végez. Ezt követően a tetemeket helyben elföldelték.

Az Európai Rabbiközpont nevű szervezet, mely lefedi a kontinens zsidó szervezeteinek a legnagyobb részét, a napokban több szakértőt küldött a helyszínre. Az ő feladatuk lesz kivizsgálni a történteket, illetve meghallgatni azt a mintegy ötven izraeli diákot is, akik a város egyetemén tanulnak, és akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek az esettel.

[popup][/popup]