Újra kiásták az egyik legnagyobb és legszebb ókori mozaikpadlót Izraelben

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Az egyik legnagyobb és legjobb állapotban lévő ókori mozaikpadló, amelyre eredetileg 1996-ban bukkantak az izraeli régészek, 13 évnyi rejtőzködés után másodszor is napvilágra került.
 

Forrás: MTI

 

 

Az 56 négyzetméteres, több mint kétmillió mozaikdarabkából álló 1700 éves római kori padlót Tel-Aviv közelében, Lódban tárták fel. Az Izraeli Régészeti Hatóság adatai szerint az ókori remekmű annak idején egyetlen hétvége alatt tízezer látogatót vonzott a helyszínre.

“Pénz híján azonban kénytelenek voltunk akkor újra betemetni a mozaikot, hogy megvédjük” – mondta Miriam Avisar régész, aki eredetileg feltárta a mozaikpadlót.

A helyzet egy 2,5 millió dolláros (478 millió forintos) adománynak köszönhetően változott meg. A pénzből bemutatótermet építenek Lódban, ahol kiállíthatnák a mozaikot. A tervek szerint a központ 2012-től fogad majd látogatókat.

Az Izraeli Régészeti Hatóság munkatársai szerdán szabadították ki a mozaikot a “fogságból”, majd hozzáfogtak a padló aprólékos megtisztításához. A munka végeztével az egész mozaikpadlót Jeruzsálembe szállítják, ahol az ókori műalkotás állagmegóvását végzik el.

A mozaikpadlót egyaránt díszítik mértani ábrák és jelenetek.

“Rendkívül gazdagon díszített a mozaikpadló, amelyen egyebek közt vadászjelenetek láthatók oroszlánokkal és zsiráfokkal, a tenger hullámait szelő hajók, a vizet benépesítő halak” – mondta el Jacque Neguer, az Izraeli Régészeti Hatóság restaurátori osztályának vezetője.

Véleménye szerint a mozaikpadló hasonló azokhoz, amelyeket korábban Tunéziában és Észak-Afrika más országaiban találtak, ez viszont arra utal, hogy a tulajdonos vagy a művész nem Izraelből származhatott.

Jacque Neguer szerint elképzelhető, hogy a mozaikpadló egyes részeit még azelőtt kiállítják, hogy az egész alkotást visszaszállítanák Lódba, ám jelenleg erre vonatkozóan még nincsenek pontos elképzelések.
 

[popup][/popup]