14.410.700 zsidó él a világon, 45%-uk Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A legfrissebb jelentés szerint a világon jelenleg 14.410.700 zsidó él.

45 százalékuk, vagyis 7.740.000 Izraelben, hatmillióan Észak-Amerikában laknak. Európa zsidóságának száma 1.072.400, háromszázhuszonnégyezren Dél-Amerikában, háromszázezren Ázsiában, százhúszezren Ausztráliában és Új-Zélandon élnek, míg Afrika zsidó lakosainak száma 74 000 – írja a bzsh.hu a jpost cikke nyomán.

Mindezt a diaszpóra ügyeiért felelős izraeli miniszter, Omer Jankelevics hétfőn jelentette be.

A diaszpóraügyek minisztériumának főigazgatója, Dvir Kahana felhívta a figyelmet, hogy a diaszpórában élő zsidók 80%-a nem kötődik a zsidósághoz és a zsidó valláshoz. Az illetékes Kneszet bizottság vezetője, David Bitan Likud párti képviselő úgy fogalmazott: őt leginkább az önmagukat fenntartani nem tudó kis zsidó közösségek helyzete aggasztja.

„Ha nem erősítjük meg ezeket a közösségeket a diaszpórában, akkor egyre kevesebben fognak alijázni Izraelbe” – mondta Bitan. Egyúttal bejelentette, hogy Israel Katz pénzügyminiszter ígéretet tett arra, hogy 20 millió sékelt – azaz több mint 1,7 milliárd forintot – különítenek el a következő költségvetésben ezeknek a közösségeknek a számára, és a Zsidó Ügynökséget ugyanekkora összeg felajánlására kérte fel.

Izrael állam 1948-as megalapítása óta 3,3 millió ember alijázott az országba, ez a teljes népesség 42%-a.

Bár idén, vélhetően a járvány miatt jelentősen visszaesett a bevándorlók száma Izraelben a tavalyi évhez képest, várhatóan negyedmillió bevándorlót várnak az elkövetkező három-öt évben. Ezt Isaac Herzog, a Zsidó Ügynökség elnöke a hónap elején mondta.

[popup][/popup]