Mozgó zsinagóga Moszkva utcáin

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Imahellyé átalakított lakókocsi járja a moszkvai utcákat, hogy segítsen a zsidóknak “visszatérni a gyökereikhez”.
 

Forrás: MTI

 

 

A zsidó vallás jelképeivel díszített, homokszínű jármű az orosz főváros északi részében álló Bejsz Menahem zsinagógát elhagyva megáll a város szívében, a Tver utca (az egykori Kalinyin sugárút) egyik parkolójában. A járműből két ortodox rabbi száll ki, sárga táblát helyez el a járdán a következő felirattal: “Mozgó zsinagóga, imádságok, zsidó irodalom, konzultáció”.

“Ez a zsidóké, vagy mindenkié?” – kérdi egy fiatalember. “Ez egy zsinagóga, tehát mindenkié” – válaszol a rabbi a kíváncsiskodónak.

Egy idős férfi, vállán notebookkal zavartan megáll a tábla előtt, majd a rabbi invitálására beszáll a lakókocsiba.
“Soha nem jártam zsinagógában, nem igazán hittem az egészben, de ez talán segíteni fog rajtam” – mondja a dagesztáni származású Amir Amirov. Néhány bevezető mondat után a rabbi segít neki felvenni a karon és fejen viselt, Tóra-idézetekkel teleírt fekete imaszíjakat. Ezután elmagyarázza neki, hogyan kell elmondani a napi ima keretében a parancsolatokat. “Mostantól járok majd zsinagógába, csak idők kell találnom rá” – ígéri búcsúzóul a férfi.

Boruh Kleinberg rabbi a szombatot leszámítva minden délután a főváros leglátogatottabb helyeit járja.

A mozgó zsinagóga, amelynek ötlete New Yorkban született meg 1974-ben, 1991-ben, a Szovjetunió szétesése után jelent meg először Moszkvában, bár nem tartósan, mert a rabbi, aki működtette, New Yorkba távozott – mondta el Andrej Gloszter, a Bejsz Menahem zsinagóga főrabbija. 2007-ben indították újra, ezúttal sikerrel. – “Sokan eljönnek a zsinagógánkba azután, hogy találkoztak a mozgó zsinagóga rabbijaival” – tette hozzá.

Oroszországban mintegy 230 ezer zsidó él, sokan közülük nem hívők. Feleannyian vannak, mint 1989-ben. A Szovjetunió felbomlása után sokan az Egyesült Államokban vagy Izraelben telepedtek le.

 

[popup][/popup]