Most igazán elég!

Írta: STOP - Rovat: Hírek - lapszemle

Miért csak kis kört érintő e-mailekben, szemérmes közleményekben szerveződik a tiltakozás, miért nem szólal meg a katolikus egyház, vagy a köztársasági elnök?
 

Forrás: STOP

 

 

Nem értik, hogy ha disznólábakat tesznek a holokauszt emlékhelyre, az nem kizárólag a magyarországi zsidóság ügye, hanem mindenkié? Nem értik, hogy addig kellene megálljt parancsolni, amíg nem késő?

Soha nem volt bennem bosszúvágy, de most azt kívánom azoknak, akik sertéslábat tettek a Cipőkbe, hogy éljék át mindazt, amit 18 éves koromban én átéltem, és én még nem is voltam Auschwitzban, mesélte remegő hangon egy idős hölgy. Az amúgy csöndes, nagyon visszafogott asszony egyre jobban megemelte a hangját, majd elnézést kért, hogy kiöntötte a lelkét, de, mint mondta, nagyon rossz állapotba került, fél éjszaka nem aludt, a másik felében pedig álmában végigélte mindazokat a borzalmakat, amelyeket 1944-ben.

Azt hiszem, nem ő volt az egyetlen, akiből ezt váltották ki a történtek, az, hogy hétfő reggelre disznólábakat tettek ismeretlenek a pesti alsó rakparton található holokauszt emlékmű több cipőjébe. Ami történt, minősíthetetlen, és azt gondolnám, hogy minden jóérzésű emberből nemre, fajra, felekezetre tekintet nélkül felháborodást, undort vált ki. Ez olyan ügy, amely miatt egy egész országnak kellett volna felkiáltania: elég!

Ám, nem ez történt. Suchmann Tamás szocialista politikus hirdetett tiltakozást a helyszínen csütörtökre, szerdára pedig két, kisebb szervezés is történt. Az egy másik cikk témája lehetne, hogy miért nem hangolták össze az akciókat, a sok kezdeményezés között ugyanis elvész az ügy.

A fő baj az, hogy miért nem egy olyan, nem zsidó származású, nagytekintélyű személyiség állt az ügy élére, akitől ezt méltán elvárhatnánk, miért nincsenek közismert közjogi méltóságok, egyházi személyiségek a tiltakozás kezdeményezői között És, egyáltalán, miért nem szólaltak meg? Bajnai Gordon miniszterelnök szerdán este elment, és letette a cipők mellé az együttérzés virágait.

De, hol voltak az egyházi vezetők? Például, miért nem szólalt meg Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek? A magasztosan hirdetett keresztényi szeretet jegyében lehetett volna mondanivalója.

És Sólyom László, köztársasági elnök miért hallgat? Végignéztem eheti programját, azokat, amelyek sajtónyilvánosságot kaptak. Nos, a főbírójelölés és az ezzel kapcsolatos sikertelenség miatt nyilván elfoglalt volt szellemileg és időben is, de ezen kívül az ötvenhatos vértanúk sírját koszorúzta meg az Újköztemetőben, és elolvasta a Nagycsaládosok Országos Egyesületének üdvözlő levelét, amelyet azért kapott, hogy nem írta alá a családtámogatás átalakításáról szóló törvényt. Emellett lett volna ideje elítélni az emlékmű meggyalázását. Csak indíttatása nem volt. De miért nem?

Azt olvasom a Progresszív Intézet tavasszal készült elemzésében, hogy tavaly október óta nőtt azoknak a száma, akik Sólyom Lászlót inkább megosztó, mint egységet teremtő személyiségnek látják. Ha most megszólalt volna, az őszi vizsgálat jobb bizonyítványt adott volna neki. Ezt is elmulasztotta, mint oly sok mást.
 

[popup][/popup]