Virágok a Vascipőkbe: tiltakoztak a nácizmus ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Több demonstráció is válaszolt szerdán a Duna-parton található holokauszt-emlékművet ért szélsőséges provokációra. A “Magyarok a nácik ellen” civil szerveződés flashmob akcióján harminc-negyven ember vett részt, a Magyar Demokratikus Charta esti tüntetésén több százan jelentek meg.

Forrás: STOP

 

 

Harminc-negyven ember vett részt a “Magyarok a nácik ellen” civil szerveződés szerda délutáni flashmob akcióján a “Cipők a Duna-parton” néven ismert holokauszt emlékműnél.

Fiatalok és idősebbek egyaránt megjelentek a csendes tüntetésen. A flashmobot – úgynevezett villámcsődületet – azért hívták össze, mert kedden éjjel ismeretlenek disznólábakat tettek a vascipőkbe. Az emlékművet azoknak állították, akiket a második világháborúban a nyilasok a Dunába lőttek.

Tomcat is felbukkant a helyszínen, biciklivel végigkerekezett a területen, ezután már nem tért vissza.

A flasmobon résztvevők szórólapokat osztottak az autósoknak, és virágokat tettek a vascipőkbe. A szórólapon az állt: elég volt, nem tűrik tovább, hogy gyalázzák a nyilasok áldozatainak emlékét.

A tüntetőkkel beszélgetve kiderült, úgy látják, hogy nagyon elfajult a helyzet. Ez már nem a “vicces” kategória, sőt – mondták. Ugyanakkor hozzátették, hogy a náci eszmék terjedését ilyen kis akciókkal már nem lehet visszaszorítani, a nagypolitika szintjén kellene rendezni a helyzetet.

Suchman Tamás csütörtöki akciójával nem értettek egyet, véleményük szerint nem a meghirdetett cipőtisztító akció a megfelelő válasz.

A Charta demonstrációján több százan vettek részt

Este nyolc órától a Magyar Demokratikus Charta hívta a tiltakozókat a helyszínre. Az “Egy-egy szál virágot a cipőkbe!” címmel rendezett demonstráción a pesti alsó rakparton több százan jelentek meg.

A szélsőséges beszéd az elmúlt hónapokban átcsapott szélsőséges cselekedetekbe, és egyre inkább erős rasszista indítékuk van Magyarországon bizonyos tetteknek – mondta az MTI-nek Molnár Csaba kancelláriaminiszter szerdán a fővárosban a Cipők a Duna-parton emlékműnél szervezett tiltakozáson, amelyen megjelent Bajnai Gordon miniszterelnök is.

A miniszter az MTI-nek elmondta: azzal, hogy ismeretlenek hétfőre virradóra disznólábakat tettek a pesti alsó rakpart mellett álló vascipőkbe, amelyek a nyilasok által a folyóba lőtt áldozatoknak állítanak emléket “szörnyűség történt”, ami példátlan, hiszen meggyilkolt emberek emlékének ilyen meggyalázása az elmúlt időszakban még az egyre inkább radikalizálódó Magyarországon sem volt jellemző.

Molnár Csaba szerint a szélsőséges eszmék terjedésének az vethetne gátat, ha mind a politika, mind a társadalom egyöntetűen elhatárolódna a szélsőségektől. “Magyarországot csak az emberek összefogása, a felháborodás ereje tudja megvédeni a szélsőségek terjedésétől” – fogalmazott a politikus.

Az emlékmű meggyalázása elleni tiltakozáson – amelyet Orosz József újságíró és Salamon András filmrendező szervezett – több százan gyűltek össze szerda este.

Orosz József azt mondta: azért volt szükség a tiltakozásra, mert érzéseik szerint az emlékmű megbecstelenítésével az egész magyar nemzetet gyalázták meg.

A Cipők a Duna-parton emlékműnél megjelent és virágot helyezett el több politikus – köztük Kóródi Mária volt környezetvédelmi miniszter -, tudósok, mint Kende Péter politológus, Gerő András történész, közéleti személyiségek, újságírók, művészek, például Fullajtár Andrea színművész, Radnóti Zsuzsa dramaturg, Bródy János és Dés László zenész.

Késő este – miután a tiltakozás résztvevői elhagyták a helyszínt – Bajnai Gordon is megjelent az emlékműnél, egy szál fehér rózsát helyezett el, majd végigsétált a vascipők mellett, és távozott.

Közösség elleni izgatás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást hétfőn ismeretlen tettes ellen a rendőrség, miután a pesti alsó rakparton található holokauszt emlékmű több cipőjébe disznólábakat tettek.
 

[popup][/popup]