Meggyalázott holokauszt-emlékmű: mi áll a háttérben?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nagy valószínűség szerint egy londoni művész előző heti akciója miatt gyalázták meg a pesti alsó rakparton található holokauszt-emlékművet. Liane Lang egy gumikézzel a szájában fotózta le a XII. kerületi Turul-szobrot, az akció a szélsőjobboldallal szimpatizálóknál kiverte a biztosítékot.

Forrás: STOP

 

 

Előző héten egy londoni művész gumikézzel a szájában fotózta le XII. kerületi Turul-szobrot. A fotózás szélsőjobboldali körökben hatalmas felháborodást váltott ki, szoborgyalázásként aposztrofálták az esetet, emellett sérelmezték azt is, hogy a rendőrök nem indítottak eljárást az ügyben – annak ellenére, hogy a hölgynek nem volt engedélye a fotózásra.

A kurucz.info ismeretlen szerzője a fotózásról hírt adó cikket kiegészítve múlt csütörtökön ezt írta: “Kíváncsiak volnánk, akkor sem indítottak volna-e eljárást, ha a holokauszt vallás és az érinthetetlen zsidóság valamelyik kegyhelyével művelt volna hasonlót? (Tényleg, miért nem tette?) A puding próbája az evés…”

A június 11-ei dátummal íródott anyag után 4 nappal, június 15-én a rendőrség arról tájékoztatta az MTI-t: a pesti alsó rakparton található holokauszt emlékmű több cipőjébe disznólábakat tettek. A rendőrök hétfő reggel kaptak állampolgári bejelentést arról, hogy a Cipők a Duna-parton elnevezésű szoborkompozíciónál sertéslábakat helyezetek el. A négy éve elkészült szoborkompozíció azoknak az áldozatoknak állít emléket, akiket nyilaskeresztes fegyveresek 1944-45-ben a Dunába lőttek. A szobrászművész hatvan pár korhű lábbelit formált meg vasból.

Az említett lap természetesen erre a hírre is reagált, mint írják: jópofa magyarok disznólábakkal látták el a cipőket. “Feltehetően történnek még hasonló csúnya dolgok a közeljövőben, ha a héberek nem hagyják békén a Turult. Az esélyegyenlőség jegyében” – teszik hozzá.

Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság Kommunikációs Osztályának vezetője elmondta: nem tud válaszolni arra a kérdésre, hogy van-e összefüggés a két eset között. “Csak a közleményükben leírtakat tudom megismételni” – tette hozzá. Eszerint a rendőrség közösség elleni izgatás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást hétfőn ismeretlen tettes ellen.

Suchman Tamás egyébként ma délután felhívással fordult a közvéleményhez, társadalmi szervezetekhez, egyesületekhez, és politikai pártokhoz annak érdekében, közösen tiltakozzanak az antiszemita megnyilvánulások ellen. A szocialista politikus hétfőn elmondta: azt kéri, hogy a tiltakozók csütörtökön, június 18-án este hét órára menjenek az emlékműhöz, és vigyenek magukkal egy cipőtisztisztításra alkalmas eszközt.
 

[popup][/popup]