John Lukacs: A nacionalizmus nem fog ismét diktatúrákhoz vezetni

Írta: InfóRádió - Rovat: Hírek - lapszemle

A történelem sosem ismétli önmagát, mondta John Lukacs történész professzor, utalva arra, hogy a most tapasztalható nacionalista és populista nézetek térnyerése nem fog megint diktatúrákhoz vezetni. Hozzátette: nincs veszélyes hatása a demokráciára a multinacionális cégek hatalmi térnyerésének. Szerinte a demokrácia nagy problémái nem anyagi, hanem szellemi és politikai jellegűek.

Forrás: InfóRádió

 

 

A kritikus korszakokban, mint a mostani válság, előfordulhat, hogy olyan társadalmi tendenciák bontakoznak ki, amelyek ugyanolyan radikális és szélsőséges jelenségekbe torkollnak, mint a nácizmus és a kommunizmus – vetette fel Lovas Rezső fizikus professzor, aki John Lukaccsal, az Egyesült Államokban élő magyar történésszel beszélgetett a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának olvasótermében annak kapcsán, hogy megjelent John Lukacs Isten velem című kötete, amelyet a könyvhéten is dedikált.

Nem vagyok próféta, és nem is figyelem annyira a napi eseményeket, mint húsz évvel ezelőtt. De szerintem a parancsuralmi rendszerek nem fognak visszatérni – szögezte le John Lukacs. Hozzátette: a kommunizmus tulajdonképpen kevésbé volt újszerű, mint a német nemzeti szocializmus. Nagy különbség a mechanika és a történelem között. A történelem és az emberi élet nem úgy működik, mint az emberi élet – mutatott rá.

Kifejtette: ha az emberi gyarlóságok, butaságok, gonoszságok következtében az inga elér egy pontot, ahol a tömegek azt mondják, ezt már nem lehet tovább csinálni, az inga nem fog visszalengeni oda, ahol volt. Leng ugyan, de más irányba. Ez John Lukacs ismeretelméleti felfogásának lényege: hogy az emberi élet és a történelem folyamata nem mechanikus.

Hajlok arra, hogy a gazdasági problémákat és a gazdasági intézményeket, mint a multinacionális cégeknek a jelentőségét túlértékelik – mondta a történész. Mint az ember életében is, extrém körülmények kivételével a nagy problémák soha nem anyagiak és gazdaságiak elsősorban. Elsősorban ugyanis szellemi, lelki, politikai sérülések veszélyeztetnek egy nemzetet – vélekedett a professzor.

John Lukacs egyetértett Lovas Rezső felvetésével, miszerint imigyen csak szubjektív érzés, hogy Magyarország a multik fogja lenne, és ha ezek a mi érdekeink ellen dolgoznak, akkor meg kellene próbálni ellenállni nekik.

Nem vagyok próféta, minden, amit a jövőről gondolok, az a múlt valamiféle előrevetítése, ami hál’ Istennek, sokszor hamis is, mert a történelem nem ismétlődik. Akkor pedig a történész se ismételje magát – mondta John Lukacs.

John Lukacsot Lovas Rezső fizikus professzor kérdezte a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárának olvasótermében. Kettőjük beszélgetését hosszabban is meghallgathatják az InfoRádió hétvégi műsorában.

Lukács János 1924-ben született Budapesten, zsidó édesanya és római katolikus édesapa gyermekeként. A háború miatt az Egyesült Államokba menekült. Tanított a Johns Hopkins, a Columbia, a Princeton és a La Salle Egyetemen, de az ELTE-n is. Az idei könyvhétre újfent haza látogatott, és díszdoktorrá avatta a Pázmány Péter Katolikus Egyetem. Több mint huszonöt könyvet írt, köztük van a Demokrácia és populizmus – félelem és gyűlölet; az Egy nagy korszak végén; A történelmi tudat; és az Évek. Sokat foglalkozott Hitlerrel Churchillel. Most megjelent kötete, az Isten velem előző hasonló témájú művének, az Egy eredendő bűnös vallomásainak a folytatása. A hangsúlyozottan katolikus John Lukacs magát több helyen is reakciósnak nevezi.
[popup][/popup]