Egy napra írók vették át a Haaretz izraeli lap szerkesztését

Írta: KönyvesBlog - Rovat: Hírek - lapszemle

Június 10-én a Héber Könyvhét alkalmából felborult a megszokott rend Izrael legrégibb liberális napilapjánál, a Haaretznál: az újságírók helyett 31 ismert író és költő tudósította az olvasókat a nap történéseiről. 

Forrás: KönyvesBlog

 

 

Nem egyszerűen a megszokott szombati irodalmi mellékletet bővítették ki, hanem az egész újságot átszőtte az irodalom. Megmaradt a lap struktúrája, de a vezető cikktől kezdve az időjárás-jelentésig minden cikket író vagy költő írt.

Az egész lapszám értelemszerűen sokkal személyesebb hangvételű lett mint egy átlagos újságban. A tőzsde helyzetéről szóló beszámolót például Avri Herling prózaíró így kezdte: “Minden rendben van. Minden a szokott módon folyik. A tegnapi kereskedés befejeződött. Minden rendben van. A közgazdászok hazamentek, a ruhák kiteregetve, a vacsora az asztalon…A Dow Jones magabiztosan, 8,761 ponton,a Nasdaq 0.9 %-os emelkedéssel 1860 ponton zárt. A srác a shakshuka (izraeli tojásos-paradicsomos étel) étteremben megint felemelte az árait…” Az időjárásjelentést pedig Roni Somek költő Nyári szonett címmel versben mondta el.

Voltak komolyabb hangvételű cikkek is, Izrael egyik legsikeresebb regényírója David Grossman például egy egész éjszakát töltött egy jeruzsálemi gyermek-drogrehabilitációs központban, vagy a 79 éves, maga is rákbeteg Yoram Kaniuk, író rákos házaspárokat kezelő kórházba látogatott.

Június 11-én az lap már a szokott formában jelent meg, az újságírók mégis tanultak a hatalmas sikert arató különleges kezdeményezésből: észre kellett venniük, hogy bár a hírverseny fontos dolog, az olvasók sokszor többre értékelik érzékeny hangú beszámolókat, írásokat.
 

[popup][/popup]