A Brit Nemzeti Párt kapcsolatban áll a Jobbikkal

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Más európai országok “szélsőséges nacionalista szervezeteivel” próbál szövetséget “összefércelni” az Európai Parlamentben a szélsőjobboldali Brit Nemzeti Párt (BNP) – írta a keddi The Independent, kiemelve a BNP és a Jobbik között már meglévő kapcsolatot.
 
 

Hol a határ?

2009. június 9. / Népszava Online      

A BNP – a brit szélsőjobb legnagyobb politikai ereje – most első ízben szerzett mandátumokat az Európai Parlamentben, ahová a brit EP-választások nyomán két képviselőt küldhet; egyikük Nick Griffin, a párt elnöke lesz.

A vezető liberális brit napilap keddi írása szerint az uniós törvényhozásba bekerült szélsőjobboldali csoportok közül több “nyíltan rasszista, újfasiszta politikát űz”. Az EP-választások előtt a Brit Nemzeti Párt magas rangú tagjai Olaszországban és Magyarországon is “neonácik által rendezett gyűléseken” vettek részt – áll a The Independent cikkében.

A lap idézi Simon Darbyt, a BNP alelnökét, aki elmondta: Griffin keresi azokat a csoportokat, amelyekkel a párt szövetségre léphet. Darby hozzátette ugyanakkor: még nem tudja, hogy sikerül-e találniuk “embereket elégséges közös vonással … meg kell várni, amíg a por leülepszik”.

A The Independent szerint Griffin és Darby már az EP-választások előtt több európai országban tárgyalt szélsőjobboldali aktivistákkal. Áprilisban Darbyt az olasz Forza Nuova (Új Erő) tagjai fasiszta köszöntéssel üdvözölték Milánóban. A párt, amelyet Griffin régi barátja, Roberto Fiore vezet, 150 ezer roma kitoloncolásáért kampányol – áll a brit lap keddi írásában.

A The Independent megemlíti, hogy a BNP már kapcsolatban van a “saját civil milíciát fenntartó” Jobbikkal is, amelyet “bírálói nyílt romaellenes és antiszemita politikával vádolnak”.

Griffin, aki felszólalt a Jobbik tavaly október 23-i budapesti nagygyűlésén, Londonban is találkozott Jobbik-aktivistákkal – írta keddi cikkében a brit lap.

Az újság szerint a BNP két képviselője az EP-mandátum megszerzésével – fizetéssel, személyzeti és irodaköltséggel együtt – egyenként hozzávetőleg 310 ezer font (több mint 95 millió forint) éves juttatásra lesz jogosult. Ha viszont sikerül hét országból legalább 25 képviselőt találni a pártcsoport-alakításhoz, akkor a BNP részesülne az EP-frakciók számára fenntartott, 22,8 millió fontnak megfelelő keretből is.

A Searchlight (Keresőfény) nevű brit rasszizmusellenes csoport szóvivője a The Independentnek azt mondta: a szervezet aktivistái Brüsszelbe utaznak, és figyelni fogják azokat a csoportokat, amelyekkel a BNP szövetségre lép.

A BNP EP-mandátumot nyert másik képviselőjéről, a 61 éves Andrew Bronsról a brit lap megírja, hogy 17 évesen csatlakozott a Nemzetiszocialista Mozgalomhoz, amelyet “a hatvanas évek elején, Hitler születésnapján alapítottak”, és amelynek tagjai zsinagógák, zsidó tulajdonú ingatlanok ellen követtek el támadásokat.

Brons a lapnak erről annyit mondott, hogy “az ember 17 évesen csinál hülyeségeket”.

 

[popup][/popup]