Újra működik a lublini zsinagóga

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Vasárnap a kelet-lengyelországi Lublinban, abban az épületben, amely a második világháború előtt Európa leghíresebb rabbinikus iskolájának adott helyet, ismét megkezdte a működését egy zsinagóga – 1939 óta először.

A város zsidó közössége ma 24 főt számlál. A háború előtt 43 ezren voltak, a lakosság harmadát alkották. Lublin, amelyben akkoriban több száz zsinagóga és zsidó imaház, számos jesiva – vallási iskola – működött, a zsidóság fontos kulturális központjának számított. A Nobel-díjas Isaac Bashevis Singer egyik híres regényfigurája, A lublini mágus is ide való.

Az 1930-ben megnyílt lublini jesiva rabbiképzőjében 1931 és 1939 között 900-an tanultak. A második világháborúban a nácik mintegy 40 ezer zsidót lublini zsidót öltek meg és lerombolták a zsidónegyedet. A német megszállók megszüntették a zsinagóga működését, de az épületet megkímélték, a háború után a kommunista hatalom orvosi egyetemnek használta.

A hatemeletes épület csak 2000-ben került vissza a helyi zsidó közösség birtokába, amely a varsói közösség segítségével restauráltatta és azt tervezi, hogy egyelőre nyári egyetemként ismét megindítaná a vallási oktatást is.

Jelenleg egyetlen Lengyelországban működő rabbi sem lengyelországi születésű. A háború előtt hárommilliós lengyel zsidó közösség mai csak néhány ezer főre tehető.

(www.mult-kor.hu, MTI)

[popup][/popup]