Európa kételkedik az európai integrációban

Írta: MTI, Gazdasági Rádió - Rovat: Hírek - lapszemle

Európában továbbra is közönyösség vagy kételkedés érezhető az Európai Parlamenttel és magával az európai integrációval kapcsolatban – írta mai elemzésében a Christian Science Monitor (CSM) amerikai konzervatív lap.
 

 

A tekintélyes bostoni újság szerint legalábbis erre utal, hogy a szavazásra jogosult 375 millió szavazópolgár rekord alacsony aránya – 30 év óta legkisebb hányada, 43 százaléka – járult az urnákhoz az európai parlamenti választásokon.

Az alacsony részvételi arány láthatóan a jobbközép és szélsőjobb pártoknak kedvezett Európa-szerte – állapította meg párizsi tudósításában az újság, amely az egyetlen volt a nagy amerikai lapok közül, amelyik az eredmények szűkszavú ismertetésén kívül elemzést is szentelt az EP-választásoknak.

A CSM kiemelte, hogy Hollandiában kiugró, 17 százalékos eredményt ért el Geert Wilders iszlámellenes Szabadság Pártja, és első ízben jutott be az európai parlamentbe két mandátummal a bevándorlás-ellenes Brit Nemzeti Párt, amelynek néhány tagja tagadja a holokausztot.

Az újság kitért arra, hogy a különböző bevándorlás-, cigány- zsidó- és iszlámellenes, valamint a melegek jogait elutasító szélsőjobboldali pártok előretörtek Ausztriában, Olaszországban, Dániában, Romániában, továbbá Szlovákiában és Magyarországon is.

A lap szerint a választás eredményét kisebbfajta katasztrófaként élik meg a balközép politikai erők, amelyek azt várták: előnyük származik abból, hogy gazdaságélénkítő csomagokat vezettek be a válság leküzdésére. Az európai szocialisták vezetői is bíráló hangnemben beszélnek arról, hogy nem tudtak a közvéleményt megnyerő hatékony politikát találni a magas munkanélküliség idején. A 27 EU-országban nyolc kivételével a választók azt juttatták kifejezésre, hogy elégedetlenek a kormánypártokkal szemben.

A lap Xavier Grosclaude párizsi politikai elemzőt idézte, aki szerint “sürgősen és teljes egészében újra kell fogalmazni Európa üzenetét (…) hangsúlyozva, mi az európai integráció tétje”.
 

[popup][/popup]